2020. január 18., szombat
Piroska

Egyéb Székesfehérvár

Apaklub Székesfehérváron

Az Európai Unió támogatásával szervezett Székesfehérváron Apaklubot a Fúzió Egyesület a Széna Egyesülettel olyan édesapáknak, akikben megfogalmazódott már az a kérdés, hogy hogyan tudnák jól nevelni gyermeküket. Az Apaklub vezetőjével, Németh Ádámmal beszélgettünk.

Mióta és miért van Apaklub?


Tavaly novemberben indult a program, a Fúzió Egyesület segítségével. Az első találkozónkon 20 fő jelent meg, pálinkakóstolóval egybekötött este volt a nyitány. Ekkor olyan kérdéseket vitattunk meg, amelyek az apák számára fontosak. Másodszor a Cser-Palkovics András polgármester úrral, Szirányi Bence válogatott jégkorongozóval és velem tartott kerekasztal-beszélgetéssel keltettünk érdeklődést az apák között. A tapasztalatok alapján úgy gondoltuk, hogy működésünk megfelelő formája a 15-20 fős csoportot foglalkoztató workshop.

Az Apaklub második foglalkozása, a kerekasztal beszélgetés Fotó: ÖKK

Mi a fő cél?


Az, hogy találkozzanak egymással azok az édesapák, akik a családi életükben fejlődni szeretnének, erre időt is szánnak, és szívesen jönnek a foglalkozásainkra. Most éppen egy háromalkalmas sorozat második foglalkozását rendezzük meg, a kapcsolatépítés a téma, a következőn a hisztiről ejtünk szót, míg az első foglalkozáson az elismerés ereje volt a fókuszban.

Mit tapasztal, az apák részéről van igény a klubra?

A klubunk nem a hagyományos értelemben vett klub. Tematikus estékről beszélhetünk, ahol  ezekre a másfél órás foglalkozásokra van igény, ide  szívesen jönnek.

Mi az, amiről szívesen beszélnek az apák, mi az, ami különösen érdekli őket?

Tapasztalatom szerint leginkább a gyakorlatorientált szituációk. Azok, amelyeket akár már aznap este „hazavihetnek”, és azonnal fel tudnak használni.

Ahány ház, annyi szokás, minden apa, minden gyerek más, a problémák is eltérőek. Melyek azok a témák, amelyek mindenkit foglalkoztatnak?

Elsősorban azt érdemes tudatosítani, melyik az a szituáció, amely érzelmi hatást vált ki az apából, amelytől mérges lesz, vagy örömöt vált ki belőle. Ez adódhat a gyerek problémájából, ami hat az apákra, és ettől fogva ez az ő gondjuk is. Akár jó nagy felkiáltójellel, mondjuk mert felkapják a vizet valamiért. Sok esetben ezeket a helyzeteket a gyermek problémájaként kezeljük. De ha magunkra irányítjuk a figyelmet, rádöbbenhetünk, hogy a gyerek úgy „működik”, ahogy, megvan a saját akarata, és ez a szülőre is hatással van. Ezért magunkat, apákat kell rendbe tennünk, mert így oldhatjuk meg jól a szituációt.

A gyerek befolyásolja az apát, vagy az apának kellene befolyásolni a gyereket?

Ez főleg tudatosság kérdése, és éppen ennek a tudatosításnak az érdekében vagyunk itt együtt.

Az érzelem és az értelem miképp viszonyul egymáshoz az apa esetében?

Az érzelmek a primer jellegű hatások. Ezek kialakulása az első, majd következik a tudatosság, ami az érzelmekre épül rá. Az érzelmi alapok fontosak, érdemes figyelni rájuk, de az adott helyzeteket csak tudatosan érdemes vizsgálni.

Németh Ádám, a foglalkozásokat vezető háromgyerekes apa Fotó: SeSo

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.