EUR: 319,91 Ft
CHF: 280,37 Ft
2019. április 19., péntek
Emma

Egyéb Eger

Árpád-kori leleteket találtak Gyöngyösön

Az egri Dobó István Vármúzeum munkatársai dolgoztak a honfoglalás- és Árpád-kori temető feltárásán a gyöngyösi Olajbafőtt Szent János-templom kerítőfalánál. Ezen a területen még 2013 végén találtak rá a középkori leletekre egy csatornaépítés kapcsán. 

A vizsgálatok alapján a csontok i. sz. 990–1040 közé tehetők, ami azt jelenti, hogy öt éve Árpád-kori temetőre bukkantak; az ásatásokat 2014-ben, 2016-ban, 2017-ben, majd idén is folytatták. Ezek a régészeti vizsgálatok nagyon fontosak a középkori temetkezési szokások, illetve Gyöngyös történelme szempontjából. A most lefolytatott ásatást a város vezetője, Hiesz György polgármesteri keretéből finanszírozta. A templomkerten kívül még a gyöngyösi ipari parkban is találtak bronzkori települést, máshol 180 kelta sírt, ami arra utal, hogy jóval a honfoglalás előtt is éltek ezen a területen embercsoportok.


Kilenc sírhelyet tártak fel eddig a régészek

A temetkezési helyen eddig kilenc sírt dokumentáltak, három sírsort tártak fel, és a legalsóban elhelyezkedő leletek utalnak a honfoglalás időszakára. Az ásatást az Olajbafőtt Szent János-templom területén Tóth Zoltán, a Dobó István Vármúzeum régésze vezeti, az eddig talált leleteket letisztítják, és az antropológus megállapítja a csontok státuszát: nemét, korát és esetleges betegségüket vagy a halál okát.

Kapcsolódó Cikkek