2020. január 27., hétfő
Angelika

Egyéb Veszprém

Átadták a 2018-as megyei Prima Díjakat

Idén a Vass-gyűjtemény alapítója, Vass László, Rasovszky Kristóf úszóedzője, Szokolai László és a Gizella Nőikar lett a megye kiválósága. Péntek este a Megyeházán adták át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által odaítélt megyei elismeréseket.

– A Veszprém megyei Prima díj tökéletesen alkalmas arra, hogy a művészet és tudomány értékeit állítsa a közösség elé. A díj azt üzeni, hogy ezen a napon a gazdasági élet szereplői is fejet hajtanak a kulturális eredmények előtt. Az elmúlt évek feljogosítanak bennünket, hogy díjunkat Veszprém megye legfontosabb, független és mértékadó elismerésének minősítsük, amely méltó előfutára az országos Prima Primissima-jelölésnek és -díjnak – mondta köszöntőbeszédében Gazsi Attila, a VOSZ országos elnökhelyettese és megyei elnöke.


A díj rangját méltatta Gazsi Attila (fotó: Kovács Bálint)

A „Magyar Népművészet és Közművelődés” kategóriában a veszprémi várban található Vass-gyűjtemény alapítója, Vass László vehette át elsőként a díjat. A Budapesten élő Vass László az egyik legjelentősebb műgyűjtő Magyarországon, aki mintegy 650 kortárs képzőművészeti alkotással rendelkezik. 1999-ben a világhírű gyűjtemény egy részét Veszprémben, a Művészetek Háza Csikász Galériájában láthatta a közönség. Ekkor merült fel a gondolat, hogy a magángyűjtemény állandó bemutatóhelye a veszprémi vár barokk épületegyüttese legyen: az állandó kiállítás 2003-ban nyílt meg.

Szokolai László, a Gizella Női kar és Vass László kapták az idei Prima díjakat (fotó: Kovács Bálint)

A „Magyar Sport” kategóriában a Veszprém megyei Prima Díj 2018. évi nyertese Szokolai László. 1964-ben született, testnevelés–földrajz szakos tanár, a Balaton Úszó Klub ügyvezetője, vezetőedzője, három fiúgyermek édesapja. 1994 márciusában költözött Veszprémbe családjával, és a Veszprémi Úszó Klub utánpótlásszakágának vezetője lett. Az óvodai úszásoktatás és a kötelező iskolai úszás, valamint az egyetemi úszás szakmai irányítását végezte. 2005-ben megalapították a Balaton Úszó Klubot, ahol vezetőedzői és ügyvezetői feladatokat lát el a mai napig. Rasovszky Kristóf kétszeres Európa-bajnok és junior-világbajnok edzője.


A Gizella Női Kar énekkel töltötte meg a Megyeháza dísztermét (fotó: Kovács Bálint)

A „Magyar Zeneművészet” kategóriában a Veszprém megyei Prima Díj 2018. évi nyertese a Gizella Nőikar. A Gizella Nőikar 2002-ben alakult meg Veszprémben. A kórus alapító karnagya Borbásné Gazdag Gabriella. Az énekegyüttes a kezdetektől aktív résztvevője a város és a megye zenei életének, országos rendezvényeknek. 2014-től a Művészetek Háza és a Városi Művelődési Központ támogatásával működik, 2015-től pedig Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek