2020. március 30., hétfő
Zalán

Egyéb Kecskemét

Átadták a Mercedes-Benz gyár akadémiáját

Egy év alatt elkészült a Mercedes-Benz Academy Kecskemét, amely a gyár szomszédságában várja a duális képzés résztvevőit – szakközépiskolás diákoktól a főiskolásokig. De a hárommilliárd forintból felépült intézmény nemcsak az iskolásokat várja, hanem a Mercedesnél munkába állókat is.

A nyolcezer négyzetméteres központot egy év alatt építették fel, és már idén megkezdődik falai között az oktatás. A Mercedes-Benz elkötelezett, hogy Magyarország gazdasági sikerességét alapjaiban meghatározó modern oktatási rendszer működjön, amely a valós piaci igényekre készíti fel a munkavállalókat, valamint a jövő generációit. A gyár évek óta úttörő szerepet játszik a hazai duális képzés meghonosításában és fejlesztésében.


Mercedes Benz Academy megnyitóján Palkovics László, Lena Doll és Christian Wolff

– Az emberi akarat és tudás együtt hegyeket képes megmozdítani. Ennek legjobb bizonyítéka a Mercedes-Benz-gyár megszületése és annak víziója a jövő számára. Ennek az útnak egy újabb lépcsőfoka ez az oktatóközpont, ahol 250 diák fogja megkezdeni, illetve folytatni tanulmányait. Az itt zajló duális képzés hosszú távon kiváló és versenyképes szakmai ismereteket kínál a szakközépiskolától az egyetemig, ezzel biztos karrierlehetőséget nyújtva – mondta köszöntőjében Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, aki kiemelte: az épület kialakítása, valamint berendezése is a legmodernebb technológiákkal történt, alkalmazkodva az ipar 4.0 világához.

Lena Doll, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. HR-igazgatója történelmi mérföldkőnek nevezte az akadémia megnyitását.


– A társadalom és a munkaerőpiac is nagy változásokon megy keresztül. A munkavállalók a munka, illetve a munkaidő új formái, a kommunikáció új csatornái iránt érdeklődnek, ez pedig új kihívások elé állít bennünket. Különösen fontos számunkra, hogy munkatársaink fejlődésébe intenzíven invesztáljunk, ennek eszköze ez a 8000 négyzetméteres épület, amelyet a legmodernebb technológiákkal igyekeztünk felszerelni. A legújabb tanítási módszerekkel fogjuk felkészíteni tanulóinkat a jövőbeni munkavégzésre – hangsúlyozta Lena Doll.

A jelenlegi 250 fős tanulói létszám a jövőben emelkedni fog, a mai hat szakmacsoport, illetve öt szakirány mellett újabb tárgyakat is kínál az akadémia a következő tanévtől. Az épület ezenfelül az élethosszig tartó tanulás bázisává is válik, a tanulók képzése mellett ugyanis a Mercedes-Benz-gyár jelenlegi és jövőbeni munkavállalói is kapnak bevezető, illetve szakterület-specifikus oktatást, de van nyelvoktatás és vezetői tréning is. Az alsó szint leginkább a gyakorlaté, feljebb a legmodernebb irodák, oktatási és workshophelyiségek találhatók.

– Az idei év első nyolc hónapjában 6,3 százalékkal nőtt a járműgyártás termelése; ehhez a teljesítményhez elengedhetetlen a korszerű tudással rendelkező szakemberek munkája, ezért a legfontosabb feladatunk, hogy minél több tehetséges fiatalt tereljünk a szakképzés irányába – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Kiemelte: ma már a szakképzésben érintett minden harmadik diák részt vesz valamilyen duális képzésben, cél, hogy ez az arány is tovább növekedjen. – Mert ami a cégeknek a technológia, az a munkavállalóknak a tudás – hangsúlyozta.

Kapcsolódó Cikkek