EUR: 334,12 Ft
CHF: 311,09 Ft
2020. január 21., kedd
Ágnes

Egyéb Kecskemét

Átadták az új makettszobrot

Ünnepélyes keretek közt leplezték le a Tapintható Láthatatlan II. nevet viselő makettszobrot Kecskemét főterén. Az új alkotás a Református iskola előtti sétálóutcán kapott helyet. A bronzmakett elsősorban a vakok és gyengénlátók számára készült, de  a városba látogató turisták számára is érdekes lehet. 

A főtér épületeit formázó térplasztikát ajánlott fel a Rotary Club Kecskemét Egyesület a városnak. 2006. október 15-én a Fehér Bot Nemzetközi Világnapján avatták az első Tapintható Láthatatlan makettet, és azóta is Kecskemét egyedülálló főterének egyik jellegzetes műalkotása. A Lakatos Pál szobrászművész által készített méretarányos bronzmakett a szecessziós városházát, a katolikus nagytemplomot, a Barátok templomát, a református templomot és a hozzá tartozó épületeket jeleníti meg, amelyhez Braille-írással ellátott információs tábla csatlakozik.


Tapintható Láthatalan II. avatása Kálvin tér

Tíz évvel később vetődött fel a bővítés gondolata, amelyet a tervezés és forrásszerzés kitartó munkája követett. Állandó konzultánsként Farkas Gábor DLA építész nyújtott segítséget, miként a városháza szakemberei és bizottságai is szintén a minél jobb megvalósítás ügyét tartották a legfontosabbnak. A művészi tervezés, alkotás és kivitelezés munkájára ezúttal Szemők Zsuzsanna szobrászművészt kérték fel, akinek a Főtér számos pontján lévő alkotása már eddig is jelképpé vált (Luca, Kodály Emlékmű – Psalmus Hungaricus, Fibonacci kút).

Az elsősorban vakok és gyengénlátók számára készült, de az idelátogató idegenek tájékozódását is egyaránt szolgáló újabb műtárgy ezúttal a református Ó- és Újkollégium, a Cifrapalota, a volt Nagyzsinagóga, az egykori banképület, valamint a Luther-udvar és az evangélikus templom, valamint a Református Lelkészi Hivatal karakteres formáit adja vissza stabil kőlábazaton, bronzból megformálva.


Az ünnepélyes átadáson a város nevében dr. Homoki Tamás alpolgármester köszönte meg az ajándékot, és mondott avatóbeszédet.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.