2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Belföld

Áttörés a magyar–kínai kapcsolatokban

Kínába látogatott Orbán Viktor miniszterelnök, aki Sanghajban kétoldalú megbeszélést folytatott Hszi Csin-ping kínai államfővel, és részt vett az első Kínai Nemzetközi Import Expo megnyitó ünnepségén. A két ország gazdasági kapcsolatai nagymértékben erősödtek 2010 óta.

Orbán Viktor hétfőn először az első Kínai Nemzetközi Import Expo megnyitóján mondott beszédet, ahol 140 ország, illetve országrész 2800 cége vesz részt. A miniszterelnök szerint az expón Magyarország nemcsak saját magát, hanem egész Közép-Európát képviseli, ahol a növekedési ráta kétszer magasabb, mint az európai átlag.


– A régió a jövőben minden bizonnyal az európai növekedés forrása lesz – tette hozzá a kormányfő, aki szólt arról is, hogy a régió országai a jelentős migrációs nyomás ellenére is meg tudták őrizni az identitásukat. Orbán Viktor ezután kétoldalú megbeszélést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

– Minden várakozást felülmúlt Magyarország és Kína kapcsolatainak fejlődése az utóbbi egy évtizedben – mondta el Orbán Viktor. A kínai elnök emlékeztetett: Magyarország az elsők között létesített diplomáciai kapcsolatokat Kínával, és ennek az eseménynek jövőre lesz a 70. évfordulója.


A kínai elnök gratulált Orbán Viktornak Magyarország utóbbi években jól látható fejlődéséhez és stabilitásához, egyben meghívta őt az Egy övezet, egy út együttműködés jövő évi magas szintű fórumára Pekingbe, amit a miniszterelnök elfogadott. A konkrét gazdasági projektek közül a megbeszélésen kiemelték a Belgrád–Budapest vasútvonal ügyének előremozdítását, valamint a kínai elnök üdvözölte a magas minőségű magyar agrártermékek kínai importját.

A magyar miniszterelnök Kínában tárgyalt Kuo Pinggel, a Huawei-csoport elnökével is. A technológiai óriás 2005 óta 1,2 milliárd dollárt (mai árfolyamon kb. 341 milliárd forint) fektetett be.

A magyar–kínai együttműködést 2010 után is szinte a nulláról kellett felépíteni. Tavaly megdőlt a Kínába irányuló magyar export rekordja, amikor is a kivitel összege meghaladta a 2,7 milliárd dollárt, ami nagyjából 768 milliárd forintnak felel meg.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek