2019. április 24., szerda
György

Belföld

Az Agrártárca a környezetügyi feladatait továbbra is magas színvonalon látja el

A kormányzati bürokráciacsökkentést követően az agrártárca minden eddigi feladatát a jövőben továbbra is ellátja, beleértve a természetvédelem területét is. A minisztérium környezetügyi államtitkársága, valamint a szakmai felügyelete alá tartozó háttérintézmények és területi szervek 2208 fős létszámából összesen 60 kolléga álláshelye szűnt meg. Ez a sajtóban megjelent számokkal ellentétben mindösszesen 2,7 %-os létszámcsökkenést jelent az államtitkárság vonatkozásában.

A létszám meghatározása során arra törekedtünk, hogy a természetvédelem területén is a minisztériumi bürokrácia csökkenjen, ezért a természetvédelemmel foglalkozó területi szerveknél, így a nemzeti park igazgatóságoknál sem történt létszámcsökkentés. Ennek indoka az, hogy a természetvédelmi munka legfontosabb része helyben zajlik, és a védett területek természetvédelmi kezelésében nyilvánul meg. Az állami természetvédelmi munkát tehát az eddig megszokott magas színvonalon látjuk el a jövőben is. Magyarországon az elmúlt évek alatt sokat erősödött a természetvédelem, a nemzeti park igazgatóságok hálózata. A 2014-ig tartó uniós költségvetési ciklusban 38 Mrd forintot költöttünk természetvédelemre, melynek következtében 130.000 ha-on javult a természeti környeztünk állapota és a természetvédelmi kezelés infrastrukturális körülményei. A jelenlegi uniós pénzügyi időszakban több mint 60 Mrd forintot költünk természetvédelemre, melynek keretében ugyanakkora nagyságrendű területen dolgozunk majd. Ezen feladatokat a nemzeti park igazgatóságok rendszere változatlan létszámmal és változatlan szervezeti struktúrában fogja ellátni.


Az Agrárminisztérium, ahogy minden más minisztérium természetesen végrehajtja a kormányzati bürokráciacsökkentést. Nekünk is az a célunk, hogy csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, ahány emberre feltétlenül szükség van, és a tervezett béremeléssel kormánytisztviselőink anyagi megbecsülése javuljon. A minisztériumnál megszűnő státuszok számát a 1535/2018. (X. 29.) kormányhatározat rögzíti, átlagosan a státuszok 9-10 %-a betöltetlen, így a gyakorlatban mind a minisztériumok, mind a háttérintézmények esetén a megszüntetendő státuszok felénél kerül sor a közigazgatásban dolgozók elbocsátására. A kormányzati létszámcsökkentésben érintettek mielőbbi elhelyezkedését a Karrierhíd program is segíti – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Árokparton szülte meg babáját

  Árokparton szülte meg babáját

  Két héttel a szülése előtt vett először terhességi tesztet az a máriabesnyői kismama, aki két héttel később a patak partján világra hozta, majd magára hagyta kisfiát.

 • Autóban megöl a mobil

  Autóban megöl a mobil

  Baleseti okká vált a mobilozás autóvezetés közben: a magyar sofőrök 40 százaléka beismeri, hogy a tiltás ellenére telefonál, 8 százalékuk pedig azt is, hogy chatel, facebookozik autójában.

 • Éjszakai repülési tilalom lesz Budapesten

  Éjszakai repülési tilalom lesz Budapesten

  Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren – jelentette be Tarlós István főpolgármester és Palkovics László technológiai miniszter kedden.

 • Hosszú útra indult Orbán Viktor

  Hosszú útra indult Orbán Viktor

  Az első állomás Kazahsztán, ahol az ország új vezetőivel ismerkedik meg a magyar miniszterelnök. A végső úti cél azonban Kína, ahol a világ legnagyobb gazdasági programjának a világtalálkozóján vesz részt a kormányfő.