EUR: 329,46 Ft
CHF: 299,21 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb XVI.kerület

Az emlékezés hídja

A KDNP II. és XVI. kerületi szervezete Építsünk hidat! címmel közös megemlékezést tartott 1956 mártírjairól  Árpádföldön, a mártírhalált halt Tóth Ilonka szobránál.

Kovács Péter polgármester is megemlékezett a hősökről (Fotó: XVI. Kerületi Újság)

Az lékezés virágai (Fotó: XVI. Kerületi Újság)

Kovács Péter, a kerület polgármestere az eseményen felidézte: az árpádföldi születésű Tóth Ilonkát 1957 júniusában 24 évesen végezték ki. Az volt a bűne, hogy szigorló orvosként gyógyította a forradalom sebesültjeit, valamint röpiratokat engedett nyomtatni a kórház pincéjében. Azért ítélték halálra, mert ártatlanul gyilkossággal vádolták meg.
A megemlékezést a KDNP két kerületi szervezete a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvánnyal és a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központtal közösen szervezte. Jelen volt és az emlékezés mécsesét elhelyezte a szobornál Kovács Péter mellett Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, Hollik István, a Fidesz–KDNP frakciószövetség szóvivője, Horváth Zsuzsanna, a II. kerületi KDNP elnökségi tagja, továbbá a XVI. kerület több díszpolgára, a pesti srácok közül pedig Máriássy György.
Mindeközben a II. kerületi hős, Mansfeld Péter szobránál Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, dr. Láng Zsolt polgármester, a XVI. kerület képviseletében Szatmáry László, a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány alelnöke, önkormányzati képviselő vett részt a megemlékezésen.
Árpádföldön Kovács Péter kiemelte: 62 évvel ezelőtt a magyarországi kommunisták úgy tiporták el a forradalmat és szabadságharcot, hogy saját nemzetükre hívták rá szovjet barátaikat, amivel hazaárulást követtek el. Hozzátette: mindezt kegyetlenül és kíméletlenül tették, és az eseményeket megtorlással tetézték.
– Ennek a megtorlásnak volt áldozata sokak között két fiatal, Mansfeld Péter és Tóth Ilonka, akikre most szobor emlékezik a Duna két oldalán, a II. és a XVI. kerületben. Az ő életüket is kioltották, hogy igazolni tudják saját hazugságukat, ami szerint a magyar nép lázadása a kommunista rendszer ellen nem valós volt, hanem a csőcselék, köztörvényes bűnözők ellenforradalma – szögezte le Kovács Péter.
A polgármester rámutatott, ma is élnek köztünk olyan emberek, akik nem törődnek azzal, mi az igazság, vagy tudják, de mégis az ellenkezőjét állítják. Hozzátette: mindannyiunknak tenni kell azért, hogy soha ne jöjjön el újra egy olyan időszak, ahol a hazugságot megpróbálják igazságnak beállítani csak azért, hogy hatalmon maradjanak.
Az emlékezők a Tóth Ilonka Emlékházhoz is elmentek, ahol a gránittáblánál elhelyezték koszorúikat.


 

Kapcsolódó Cikkek

 • Az úrhatnám polgár Pécsett

  December 6-án mutatták be  Moliere Az úrhatnám polgár című vígjátékát a Pécsi Nemzeti Színházban, Rudolf Péter rendezésében.

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

 • Kiszabadult a Mikulás!

  Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.