EUR: 327,79 Ft
CHF: 300,86 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Külföld

Az Európai Néppárt frakcióvezetője megvédte Orbán és a Fidesz néppárti tagságát

Megvédte Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Fidesz európai néppárti tagságát Manfred Weber, az EPP parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére a Kurier című osztrák napilapnak adott csütörtöki interjújában. A Kurier Weberrel együtt Sebastian Kurz osztrák kancellárt is megkérdezte az Európát jelenleg leginkább foglalkoztató kérdésekről.

“Nem akarok további szakadást Európában” – hangsúlyozta Weber a Kuriernak arra a kérdésére, hogy miért van Orbán még mindig az EPP-ben. “Csak egy utalás: a Brexit azt követően kezdődött, hogy David Cameron akkori brit miniszterelnök úgy döntött, kilép az Európai Néppártból” – mutatott rá.


Az ENSZ migrációs csomagjáról beszélve – amelyet például Ausztria, Lengyelország és Magyarország sem támogat – Weber kijelentette, hogy az egyes országoknak kell eldönteniük, támogatják-e a megállapodást.

“Azonban szeretném, ha a jövőben lehetőleg minél gyakrabban találnánk közös európai álláspontot” a hasonló kérdésekben – tette hozzá.


Nagy-Britannia európai uniós kilépéséről beszélve Weber megjegyezte: mindkét fél veszít a britek döntésével. Az EPP-frakcióvezető jelezte: számára az a legfontosabb, hogy a britek kifizessék a számlát távozáskor, hogy ne jöjjön létre határ az Ír-szigeten, és mindkét oldal tartsa tiszteletben a szerzett állampolgári jogokat. A néppárt csúcsjelöltje a Kurier kérdésére ugyanakkor elmondta: örülne neki, ha a britek visszafordulnának.

Sebastian Kurz úgy vélekedett, hogy bár az EU veszít majd gazdasági, politikai és katonai súlyából, a britek számára még nagyobb lesz a kár. Kurz rámutatott: az osztrák soros elnökség célja, hogy egységbe tömörítse a maradó 27 tagállamot, és mindent megtegyen a kilépési szerződés nélküli Brexit elkerüléséért.

Kapcsolódó Cikkek