EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Nagykanizsa

Az idősélet nemzetközi dicsérete

A végéhez közeledik a tavaly kezdődött nagykanizsai időskutatás, amelynek célja a kanizsai idősek életminőségével, jólétével és szabadidős tevékenységével kapcsolatos szokások felmérése volt. Nagykanizsa önkormányzata, az idősügyi tanács, a Matralab kutatási központ és a Pannon Egyetem Nagykanizsai Campusa között létrejött együttműködési megállapodás eredményeként összesen ezer kérdőívet vettek fel, és 20 interjút készítettek a helyi idősélet alakítóival, vezetőivel. A modell a napokban nemzetközi sikert aratott.

Nemzetközi összehasonlításban Nagykanizsa az egyik legaktívabb az idősügy területén. Az idősügyi tanács, az önkormányzat és a klubok együttműködése olyan pozitív eredményeket hozott, amelyek az ezzel a témával foglalkozó kutatók érdeklődését is felkeltették az Európai Unióban. A kanizsai modell más régiók és városok számára olyan mintává válhat az eddigi kutatási eredmények alapján, amely a tipikusan helyi elemek figyelembevételével elterjedhet az egész kontinensen.


Dr. Zsarnóczky Martin előadása sikert aratott Brüsszelben (Fotó: Nagykanizsa MJV)

Brüsszelben, a nagykanizsai kutatás vezetője, dr. Zsarnóczky Martin, szakértő közönség előtt prezentálta a kanizsai modell sikereit. Az Európai Bizottság által szervezett Régiók és Városok Európai Hete rendezvényen mintegy hatezer szakértő vett részt. Az immáron hatodik alkalommal meghirdetett TOP 30 MasterClass 2018-as programba 30 olyan, a jövő reménységének számító kutató munkája – ezek egyike a kanizsai modell – került be, amely az Európai Unió kohéziós céljaiban kiemelt jelentőséget kap a következő tervezési időszakban.

Az európai szolidaritás és a társadalmi csoportok jóléte nem csupán kiemelt feladat, de nagy szükség van arra is, hogy a gyakorlatban is jól működő modellek alakuljanak ki az egyes európai régiókban – fogalmazta meg a nagykanizsai szenioroknak szóló személyes üzenetében Lewis Dijstra, az Európai Bizottság területi fejlesztésekért felelős kutatások igazgatója.


Ennek a szemléletnek köszönhetően a kanizsai kutatás sem ér véget, hanem vélhetően további nemzetközi kutatások kezdődnek el, amelyek eredményeként a nagykanizsai idősélet értékei például szolgálhatnak majd Európa országai számára.

Kapcsolódó Cikkek