2020. január 24., péntek
Timót

Egyéb Székesfehérvár

Az innováció és a szakemberek

Székesfehérvár folyamatosan készül a jövőre.

A tudomány, a robotika, az innováció terén végzett tevékenységről korábban már írtunk. Mivel az oktatás kiemelten fontos eleme a tudományos fejlődésnek, a megyeszékhely ezen a téren is lépést tart a haladással.


Szakemberek, oktatók, tanárok és diákok figyeltek a jövőre Fotó: ÖKK, Simon Erika

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum segítségével több fehérvári középiskola csatlakozott az Európai Szakképzési Héthez, legutóbb a Vörösmarty Mihály Ipari Szakközépiskola rendezett programot. Az iskola Innováció a házépítésben címmel egynapos szakmai konferenciát szervezett, ahol a Noah-ház innovátora az aktív házról, a Wilo Magyarország Kft. képviselője egy világújdonságról, az okos szivattyúról beszélt a résztvevőknek, akik között voltak szakemberek, tanárok, oktatók és a jövő, azaz diákok.

Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy Székesfehérvár életében kiemelt téma a minőségi szakképzés biztosítása. Hiszen Fehérvár ipari város, az ország egyik gazdasági centruma. Folyamatosan fejlődnek a szakképzések, napjainkban nagy érték a szakma ismerete és annak elsajátítása. Ez azért is lényeges, mert országos mértékben nagy szakemberhiány van.


Az iskola igazgatója, Szépné Holczer Piroska mondandójában kiemelte, hogy a szakma ismerete mellett megkerülhetetlen az innováció és a technika fejlődésének nyomon követése. Mert nem elég ismerni a világ változó trendjeinek fejlődését, hanem azzal  lépést kell tudni tartani a mindennapi munka során. Azért lett témájuk a konferencián az innovatív ház, mert az iskola és szakembereinek feladata, hogy folyamatosan figyeljenek a változásokra.

Szükség van jó szakemberekre MTI Fotó: Krizsán Csaba

– És ha körültekintünk, látnunk kell, kik azok, akik újításaikkal, kreativitásukkal diktálják a jövő trendjeit, és azon vannak, hogy sok-sok év múlva is élhető környezetben éljünk. Hiszem, és bízom benne, hogy diákjaink többsége előre gondolkodva folytatja majd elődeik munkáját – jelentette ki.

Az előadás az aktív ház projekt ismertetésével folytatódott. Az innovatív ház megálmodásáról és megvalósításáról Blaskovich Ákos ötletgazda és innovátor, valamint Tóth Péter marketingmenedzser beszélt. A nap zárásaként a résztvevők a világújdonságnak számító „okos” szivattyúról hallhattak beszámolókat.

Az intézmény Európai Szakképzési Héthez kapcsolódó programjai ezzel nem értek véget: a diákok Győrben, egy asztalosversenyen képviselték iskolájukat, és részt vesznek az építőipari szakkiállításon is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.