EUR: 353,31 Ft
CHF: 334,36 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Belföld

Az Interpol körözi Gyurcsány üzlettársát

Már a legmagasabb riasztási fokozaton adott ki elfogatási parancsot az Interpol Gyurcsány Ferenc bolgár üzlettársa, Cvetan Vaszilev ellen, aki a gyanú szerint több mint kétmilliárd eurót lopott el, mielőtt felszívódott volna. A Gyurcsány-féle Altus közös céget alapított Vaszilev üzleti vállalkozásával.
Red notice, vagyis vörös figyelmeztetés – ez a kiemelten keresett személyek neve mellé biggyesztett jelzés mutatja, hogy Cvetan Vaszilev bolgár bankelnök nem egy zacskó szotyival tűnt el a világ hatóságai elől: Gyurcsány Ferenc DK-elnök bolgár üzleti partnere a gyanú szerint mintegy 650 milliárd forint értékű eurót vitt el az általa vezetett Korporatív Kereskedelmi Bankból. Azt a bukott miniszterelnök már korábban elismerte, hogy üzleti kapcsolatban áll Bulgária egyik legnagyobb erőkkel körözött emberével.
Vaszilev ügyében egy éppen olyan VIP-lista borította a bilit, mint amilyen Magyarországon is kiszivárgott a ’90-es években, amikor kiderült, hogy a közelmúltban elhunyt Princz Gábor által vezetett Postabank rendkívül kedvezményes kamatozású VIP-hitelekkel „kínálta meg” az akkori szocialista és szabad demokrata döntéshozókat.
A bolgár bankból a gigantikus, kétmilliárd eurós pénzösszegen felül ez a VIP-lista is eltűnt Vaszilev külföldre szökése idején. A lopást követően a bolgár legfőbb ügyész megpróbálta beidézni Cvetan Vaszilevet, ő akkor menekült külföldre, de az ügyben a jegybank indítványára megkezdték a nyomozást, és őrizetbe vették Orlin Ruszevet, a bank igazgatótanácsának tagját és Margarita Petrova főpénztárost. A gyanú szerint Petrova volt az, aki Ruszev utasítására kivette a pénzt a páncélteremből, zsákokba rakta, és átadta egy meg nem nevezett harmadik személynek.
A Ripost felidézte: a Gyurcsány Ferenchez köthető cégbirodalom „koronagyémántja”, az Altus Zrt. szinte az egész Balkánon érdekelt különböző projektekben, így természetesen Macedóniában és Bulgáriában is üzletel.
Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője szerint Gyurcsánynak nyilatkoznia kell, milyen kapcsolat fűzi az Interpol által körözött bolgár üzletemberhez.

Cvetan VaszilevFORRÁS: INTERPOL

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek