EUR: 334,81 Ft
CHF: 306,81 Ft
2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Veszprém

Az odafigyelés életeket menthet

Rászoruló családoknak, illetve a feléjük közvetítő Magyar Vöröskeresztnek adtak át füstjelző készülékeket múlt héten a tűzoltóság épületében. 

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel közösen indított kampányt Ne gyújtsa, gyűjtse szelektíven! címmel, hogy felhívják a figyelmet a felelőtlen fűtés veszélyeire.


A füstérzékelő időben figyelmeztet, ha baj van (fotó: Schöngrundtner Tamás)

Mint azt Kovács Péter tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelőtől megtudtuk, a lakástüzek legfőbb okozója a fűtés és a dohányzás. Mivel a tűzesetnél a füst az egyik első jel, a füstérzékelő készülékek már a katasztrófa korai szakaszában figyelmeztetik a lakókat a veszélyre, akik így időben elhagyhatják a lángoló épületet vagy megkezdhetik az oltást, mielőtt a tűz elterjedne.

A lakoság együttműködésére is szükség van, hangsúlyozta Dányi Béla (fotó: Schöngrundtner Tamás)

– A lakosság együttműködésére is szükség van ahhoz, hogy a szén-monoxid-mérgezések és a kéménytüzek elkerülhetők legyenek – hangsúlyozta Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, a megyei igazgatóság vezetője. Kiemelte: különösen fontos az égéstermék-elvezetők, kémények karbantartása – ezt a szolgáltatást a lakosság ingyenesen veheti igénybe. Az odafigyelés életet menthet: idén országosan már 67 életet követeltek a tűzesetek.

Rászorulóknak adományozott készülékeket a katasztrófavédelem (fotó: Schöngrundtner Tamás)

A kampányba a karitatív szervezetek mellett az oktatási intézményeket is bevonták: több iskolában is szerveznek programokat a felső tagozatos tanulók részére. A hétfőn átadott készülékek külső beavatkozás nélkül is húsz évig üzemképesek.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Felvidéken járt Miklós Péter

  A Felvidéken járt Miklós Péter

  A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

 • Fakutyával táncoltak

  Fakutyával táncoltak

  Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

 • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

  40 zsák szemetet gyűjtöttek

  A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…