2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Sport

Bácsi Péter: Ilyen szurkolótábor előtt nem lehetett veszíteni!

Bácsi Péter volt az egyetlen magyar birkózó, aki aranyérmet és ezzel együtt világbajnoki címet tudott szerezni a Budapesten rendezett világbajnokságon. Mindezt úgy, hogy a 35 éves klasszis a döntőben már 3-0-s hátrányban volt, de innen is fordítani tudott, és ezzel második vb-címét ünnepelhette.

– Nem tudom, honnan volt még erőm, de olyan szurkolósereg előtt, mint amilyen az Arénában volt, nem lehetett veszíteni. Az első három meccsemen semmilyen akció nem sikerült, de amikor nagyon kellett, azaz az elődöntőben és döntőben, összejött – mondta a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában aranyérmes versenyző, hozzátéve, hogy amit a győzelem után érzett, az mindent felülmúl. – Álomszerű, hogy itthon ünnepelhettem a családom, a szeretteim előtt.


Bácsi Péter (kékben) a világbajnoki döntőben a török Emrah Kust győzte le (MTI/Czagány Balázs)

Bácsi Sándor sérülés miatt az előző, 2013-ban rendezett budapesti vb-n nem léphetett szőnyegre, azóta csak reménykedett benne, hogy egyszer még megadatik neki.
– Szinte felfoghatatlan, hogy megadatott ez a lehetőség, és szerencsére sikerült jó formában birkóznom. Természetesen különleges az első világbajnoki cím, de azt Taskentben szereztem, Budapesten viszont szenzációs volt a hangulat.

A világbajnok! (MTI/Czagány Balázs)

A birkózónak két vb-címe mellett két Európa-bajnoki győzelme (2008, 2014) is van, a pekingi és a riói olimpián pedig az ötödik helyen végzett.
Bár Bácsi a jövőjével egyelőre nem kívánt foglalkozni, Sike András szövetségi kapitány – aki gyerekkora óta edzője az immár kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok birkózónak – úgy vélekedett, hogy ez egy tökéletesen szép búcsú lehet, de hozzátette, a döntést a tanítványának kell meghoznia.
– Ha ő folytatni akarja, én nem fogom lebeszélni róla, de azt hiszem, ha nem Budapesten lett volna az idei vb, akkor Bácsi már valószínűleg a riói olimpia után abbahagyta volna. Mondhatni, ő a szívem csücske, de nem kivételezek, sőt talán épp ezért szigorúbb is vagyok vele. Nagyon sok örömet okozott a pályafutása során. Tizenéves kora óta foglalkozom vele – mondta Sike András.


Kapcsolódó Cikkek