2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Sport

Bajusszal kampányolnak az FTC hokisai

Növessz bajuszt, ments meg egy manust! – Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata úgy döntött, nem csak divatból viselnek bajuszt, hanem egy jó ügy érdekében is. Sőt, adománygyűjtéssel is segítik a bajuszos Movember mozgalmat.

Az eredetileg Ausztráliából indult kezdeményezés alapján a férfiak minden év novemberében egy teljes hónapra félreteszik a borotvát, és megnövesztik bajszukat. E tevékenységükkel a világon mindenhol igyekeznek felhívni a figyelmet az egyik legelterjedtebb férfibetegség, a prosztatarák elleni hatékony küzdelemre. A kampány célja egyszerű, a férfiaknak is törődniük kell az egészségükkel.

Movember 2018: Az FTC jégkorong csapatának minden tagja bajuszt növesztett

A Movember fantáziaszó az angol moustache – bajusz – és a november szavak összevonásából született. A mozgalom célja, hogy világos üzenetet küldjön az erősebbik nem képviselőinek, ne hanyagolják el saját egészségüket, figyeljenek oda a problémákra, és rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon. A bajusz egy „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák-ellenes kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett. A mozgalommal az évek során több mint 174 millió dollár adományt tudtak gyűjteni a résztvevők különböző alapítványok, egyesületek javára.


A Movember mozgalom az észak-amerikai major sportligák résztvevői között talán a legelterjedtebb a világon, de az évek során Európában, így Magyarországon is népszerűvé vált a férfi csapatsportolók körében. Idén az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata is úgy döntött, csatlakozik a mozgalomhoz.

Nagy Gergő csapatkapitány bajusszal a jégen

– Úgy gondolom, rendkívül fontos a sportos, egészséges életmód és táplálkozás mellett az is, hogy senki ne hanyagolja el más téren sem az egészségét – részletezte a csapat nevében döntésüket Nagy Gergő a csapat kapitánya. – Ez nem csak az élsportolók, de minden ember életében fontos szempont. Sok betegség a megfelelő, idejében elvégzett szűrésekkel megelőzhető, ha pedig lehetőségünk van jó célra használni a körülöttünk lévő figyelmet, miért ne tegyük meg? Beszéltünk a srácokkal az öltözőben, és arra gondoltunk, a bajuszviselés ne csak divat legyen, hanem tegyünk is annak érdekében, hogy a kampány üzenete minél többekhez eljusson!


Emellett a játékosok úgy döntöttek, adományt is gyűjtenek, amelyet a Magyarországon 2009 óta működő Movember Magyarország Egyesület részére ajánlanak fel.

A férfiak egészségéért küzdenek

A Movember Magyarország Egyesület célkitűzései:

– felhívni a figyelmet a második leggyakoribb halálozási ok, a prosztatarák megelőzésének fontosságára

– propagálni az egészséges életvitel fontosságát

– tevékenységükkel hozzájárulni ahhoz, hogy a férfiak halálozási korhatára kitolódjon

– rávilágítani a szűrővizsgálatok fontosságára

Az egyesület, és rajtuk keresztül az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata is 2019-ben a Semmelweis Egyetem Antal Géza Alapítványának segít az adománygyűjtésben, valamint arra gyűjt forrást, hogy több PSA (prosztatarák szűrővizsgálatára használt tumormarker) szűrést tudjanak ingyenesen, országos szinten végezni. A játékosok felajánlása mellett szurkolóik is csatlakozhatnak a kampányhoz, és adományaikkal, hozzájárulásokkal támogathatják az egyesületet – hívták fel az FTC tábor figyelmét a fradi.hu portálon.

A szurkolók adományaikat a Dunaújvárosi Acélbikák elleni november 23-ai, valamint a Fehérvári Titánok elleni november 26-ai hazai mérkőzésen helyezhetik el a Pesterzsébet Jégcsarnok főbejáratánál, a regisztrációs pultnál elhelyezett urnában. Az összegyűjtött adományt a csapat játékosai juttatják el az egyesület részére.

A további információk, tudnivalók: fradi.hu és http://facebook.com/fradihoki oldalakon.

IV. negyedév szűrési dátumok: https://www.mentsmanust.hu/szuresek/

IdőpontVárosHelyszínRészletek
2018.11.09SzékesfehérvárDecathlon Családi Nap – az AV19 hokicsapattalLINK
2018.11.10Csanádapáca08:00-12:00, Arany János Művelődési Ház, Szent Gellért út 75.LINK
2018.11.17BudapestSemmelweis Egyetem, Urológiai KlinikaLINK
2018.11.24Csorvás10:00-15:00, Művelődési Ház, Petőfi u. 12.LINK
2018.11.24BudapestSemmelweis Egyetem, Urológiai KlinikaLINK
2018.11.27Kecskemétkecskeméti Mercedes-Benz támogatásával, Hírös Agóra Művelődési KözpontLINK
2018.11.29BudapestVöröskereszt Székháza, Arany János utca 31. 11:00-18:00LINK

Kapcsolódó Cikkek