2020. április 08., szerda
Dénes

Program

Barátainkat ünnepeltük az M5-ön – 100 éves a független lengyel állam

Egy évszázada vált függetlenné Lengyelország. A jeles évfordulót egésznapos, élő műsorral ünnepelte az M5, a Magyar Televízió kulturális csatornája.

A nagyszabású műsorfolyamban olyan személyiségek jelentek meg, mint Vásáry Tamás zongoraművész, Krzysztof Zanussi filmrendező, Kovács István történész, Kiss Gy. Csaba történész, Bogányi Gergely zongoraművész, dr. Kovács Orsolya varsói magyar-, és Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet, Andrzej Dziega szczecini érsek, Krzysztof Kieslowski filmrendező, Stanislaw Kwarczewsky, a lengyel parlament szenátusának elnöke, és exkluzív interjúban köszöntötte a magyar nézőket Andzrej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke.


dig

Az M5 stábja egy különleges produkcióval is kedveskedett az ünnepen. A csatorna munkatársai – soronként váltva egymást – Adam Mickiewicz Az utas című versét szavalták el lengyelül. Ez igazi sikertörténet lett, hiszen a
lengyel televízió is többször sugározta a nap folyamán.

A különleges ünneplés kitalálója Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója:
– Varsói látogatásom során mondtam el az ötletemet Barbara Schabowskanak, a lengyel televízió kulturális csatorna-igazgatójának, aki azonnal hozzálátott a műsor varsói részének előkészítéséhez… Ha egy nő nagyon akar valamit, az biztosan megvalósul, ha kettő az pedig már siker lesz… De a siker persze a nagyszerű kinti és hazai
stábokon múlott, akik remekül teljesítettek! Köszönet valamennyi munkatársunknak ezért!


– A régi mondás szerint karddal és pohárral a kezünkben is jó barátok vagyunk mi magyarok és lengyelek… – kezdi összegzését Siklósi Beatrix. – Együtt ünnepelve Lengyelországgal, örömmel hoztuk sokadszor a világ tudomására, népeink kivételes kapcsolata nemcsak történelmi emlék, hanem a kultúrában, a tudományban, a művészetben és mindkét nép lelkében élő igaz barátság.

dav

Kapcsolódó Cikkek