EUR: 335,77 Ft
CHF: 313,29 Ft
2020. január 24., péntek
Timót

Sport

Barcelonában Kubala mellett a madridi Puskást is megünnepelték

Jól időzítettek a magyar labdarúgás aranykorának és a Spanyolországban második otthonukra lelt magyaroknak emléket állító barcelonai kiállítás szervezői. Az évszázad mérkőzésének nevezett, 1953. november 25-ei londoni 6:3-as siker küszöbön álló 65. évfordulója előtt nyitott meg a Katalán Testnevelési Egyetemen rendezett tárlat.

A katalán nagyvárosban máig tisztelettel emlegetik az FC Barcelonát utolérhetetlennek tűnő magasságokba emelő Kubala László nevét. S persze a forradalom után az Aranycsapatból a Barcához „igazolt” másik két zsenit, Kocsis Sándort és Czibor Zoltánt.


MTI

– Megtiszteltetés a Katalán Testnevelési Egyetem és a katalán kormány számára, hogy ebben az intézményben adhat otthont a kiállításnak – mondta a megnyitón Gerard Figueras, a katalán autonóm kormány sportért felelős főtitkára, és hozzátette, az FC Barcelonának és a katalán sportnak abban a szerencsében volt része, hogy a legendás Aranycsapat tagjai közül Kubalát, Kocsist és Czibort is soraiban tudhatta, akik a futballtörténet korszakalkotói voltak és kulcsszerepet játszottak a Barca szurkolótáborának növelésében. A magyar futballmúlt történetében járatosak persze tisztában vannak azzal, hogy Kubala nem szerepelt , nem is szerepelhetett az Aranycsapatban, hiszen 1949 legelején angyalföldi klubtársával, Marik Györggyel átszökött a határon, és Olaszországig meg sem állt.
A több, mint kétszáz meghívott jelenlétében tartott ünnepségen filmfelvételek idézték meg a hajdani magyar klasszisok és az Aranycsapat nagy pillanatait, a londoni Wembley-ben aratott 6:3-as diadalt a kilencven éve veretlen angolok ellen.

– A magyaroknak a vérében, a génjeiben van futball szeretete, és ez a rajongás főleg Puskás Ferencnek, Kubala Lászlónak, Kocsis Sándornak és Czibor Zoltánnak köszönhető – jelentette ki Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár a hírügynökségnek. S ugyan Puskás Öcsi a Barca ősi riválisa, a Real Madrid játékosa volt, Kubala 1961-es búcsúmeccsén – Alfredo di Stefanóval együtt – mégis a gránátvörös-kék Barca-mezben lépett pályára. Igaz, néhány évvel korábban Kubala is a madridiak szerelésében Luis Molowny búcsúmeccsén.– Ilyen gesztusokra csak a sportban találni példát, mert ezek a klasszisok ugyan versenyeztek egymással, de barátok maradtak, akik szerették, tisztelték egymást.


 MTI/EFE

– Puskásnak ma már szobra áll Madridban, Kubalának pedig Barcelonában. A két pesti kölyökből a világ talán két legnagyobb hatású és legnépszerűbb futballklubjának korszakos hőse lett – emelte ki Szöllősi György, a magyar futballhagyományok nagykövete, aki beszédében szólt arról is, hogy a két legendás játékost közismert segítőkészsége, nagyszívűsége miatt is rajongás és tisztelet övezte. Nekünk, késői utódaiknak, kötelességünk követni az általuk mutatott nagyszerű példát, a világban élő magyarok közötti szolidaritás erősítésében és a futball minden társadalmi, politikai határon átívelő, pozitív üzenetének az erősítésében is – hangsúlyozta, és elárulta, hogy eltökélt szándékuk Czibor Zoltánnak és Kocsis Sándornak is emléket állítani Barcelonában.
A magyar labdarúgás aranykorát bemutató tárlat anyagát a Puskás Intézet állította össze, a több száz darabból álló gyűjtemény összesen húsz vitrint tölt meg a barcelonai kiállítótérben. Az érmek, kupák, trófeák, korabeli újságcikkek, fényképek, relikviák között különlegességnek számít például Kubala menekült útlevele, Puskás  futballcipője, amelyet az 1952-es olimpiai döntőben viselt, az itt megnyert aranyérem Kocsis Sándortól.
A december 15-ig látható kiállítás a Puskás Intézet, az FC Barcelona, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a barcelonai magyar főkonzulátus, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetségének Nagy Béla-programja támogatásával jött létre.

Kapcsolódó Cikkek