2020. január 17., péntek
Antal, Antónia

Sport

Be akarják tiltani a gyermek thaiboksz-versenyeket

Vita indult Thaiföldön arról, hogy betiltsák-e a gyerekek részvételével zajló thaiboksz-viadalokat, miután egy 13 éves fiú a minap életét vesztette egy mérkőzésen egy bangkoki külvárosban.

A mérkőzésről a közösségi médiában keringő felvétel szerint a fiú – aki 8 éves kora óta bokszolt, és több mint 170 meccs volt a háta mögött – nem viselt semmiféle védőfelszerelést, ahogy az a sportágban általában szokás.


Thaiföldön különösen vidéken elterjedt, hogy szegényebb sorú gyermekek pénzért vívnak bokszmeccseket egymással. A gyakorlat bírálói szerint ez rendkívül veszélyes, kutatások szerint a boksz különböző mértékű agykárosodást okozhat 15 év alatti gyerekeknél. A thaiföldi törvényhozók előtt már törvényjavaslat is van, amellyel megtiltanák, hogy 12 év alatti gyerekek versenyszerűen bokszolhassanak.

Az ázsiai országban népszerű harcművészet rajongói viszont ellenzik, hogy szabályozzák a sportágat. Egy több sportklubot tömörítő egyesület jogásza szerint a gyerekekre vonatkozó tilalom akár a sportág kihalásához is vezethet, mivel szerinte elengedhetetlen, hogy a versenyzők egészen fiatalon kezdjenek el gyakorolni, és kialakuljanak a “bokszolócsontok”. A jogász szerint a 13 éves fiú múlt szombati halála példa nélküli eset volt. Szerinte magát a rendezvényt nem szervezték meg megfelelően: hibázott a bíró, és nem volt jelen orvos, ami mind olyan tényező, amely független a versenyzők életkorától.

Kapcsolódó Cikkek