2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Belföld

Bécsben bujkáltak Gyurcsányék körözött üzlettársai

Továbbra sem tudni, hogy hol tartózkodnak Dob­rev Klára és Gyur­csány Fe­renc üz­let­tár­sai és barátai. A 600 milliárd forintnyi euró ellopása miatt nemzetközi körözés alatt álló Va­szi­lev há­zas­pár Bécsben tűnt fel, vélhetően hamis papírokkal.

Ismeretlen segítők működnek közre abban, hogy Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára üzlettársa, Cvetan Vaszilev és neje, Antoaneta Vaszileva eltűnhessen az igazságszolgáltatás elől – írja a Ripost. Amint lapunk beszámolt róla, Vaszilev a bolgár Corpbank épületéből 600 milliárd forintnak megfelelő eurót lopott ki, ezért az Interpol is körözni kezdte a maffiózót.


A Ripost megtudta, hogy a szervezett bűnözés elleni ügyészség vádirata 210 ezer oldalt tartalmaz, meghallgattak több mint 400 tanút, és 27 szakértő több mint 90 szakértői jelentést készített. A körözött Vaszilevet, Dobrev Klára és Gyurcsány cégtársát, a bűnözőcsoport vezetőjét azzal vádolják, hogy többmilliárdnyi banki pénzt használt fel személyes céljaira.

A rengeteg pénzen kívül háromszáz VIP-hitelfelvevő összesen 400 milliárd forint értékű kölcsönről szóló dossziéja is eltűnt. Ezeket a hiteleket az érintett politikusoknak és üzletembereknek nem kellett visszafizetniük.  Gyurcsányék üzlettársának bűnlajstromán szerepel az is, hogy bérgyilkosokat fogadott az ország leghíresebb médiatulajdonosa, Delyan Peevski meggyilkolására és érdekeltségeinek megszerzésére.


A bolgár ügyészség szerint Vaszilevék személyazonosságukat váltogatva, hamis papírokkal bujkálnak a világban. Bár minden elérhető számlájukat zárolták, információk szerint strómanok nevén több száz offshore számlával is rendelkeznek.

A tolvaj bankár először Bécsben tűnt fel, de onnan is eltűnt, amiben a bolgár hatóságok gyanúja szerint üzlettársai és barátai segítették. Svájcban is kereste őket az Interpol, ahol sikerült lefoglalni genfi villájukat, és  bankszámláikat is zárolták, hétmilliárd forint értékben.

A Ripost szerint a szervezett bűnözés elleni bolgár ügyészség a menekülésben, az igazságszolgáltatás elől való bujkálásban az őket segítő üzlettársak ellen is vádat kíván emelni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek