EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 21., vasárnap
Konrád

Egyéb Zalaegerszeg

Beindul a bakterház

Ki ne emlékezne a magyar irodalom legkedveltebb csibészére, Regős Bendegúzra, aki kamaszosan őszinte szókimondásával, csínyjeivel vesz elégtételt az őt ért sérelmeken, és szedi ízekre a felnőttek ostobaságát, buta, babonás életmódját?

Könyvben és filmen is felejthetetlen alkotás. Neki még soha nem sikerült semmi, és csak az jut az emberek eszébe róla, hogy „Bár akasztottak volna föl kétnapos korodban!”, kimarad az iskolából, és az anyja egy kupec segítségével tehénpásztornak adja. Így kerül a haramiaképű Szabó bakterhez, akinél a vasút mellett kell legeltetnie a teheneket. De hiába jó szándékú gyerek ez a Bendegúz, többnyire mire „végére ért a szándékának, esett bele a fele…”. A fiút sok megaláztatás éri, még akkor is, ha megvan a magához való esze.


De a jókedve sohasem hagyja el. Vecsés és Ferihegy határában, hogy a tehenek kövérre hízzanak, kénytelen tilosban legeltetni, amitől aztán kapja rendesen a parasztok botütéseit. Az életét ráadásul megkeseríti a bakter anyósa, a „büdös Banya”, akitől „a tiszta víz is ecetté válik a szájban”. „Aki olyan lapos elölről, mint a lángos, és hátulról olyan görbe, mint a Szent Gellért-hegy”. A történet nemcsak Rideg Sándor regényének (1939), hanem Mihályfy Sándor 1979-ben készült felejthetetlen filmjének és a Bendegúzt játszó Olvasztó Imre alakításának köszönhetően is generációk kedvence lett, amelyet most a Keresztury VMK színpadán a lendvai LESzSz társulat elevenít meg november 30-án.

Kapcsolódó Cikkek