2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb V.kerület

Belvárosiakat tüntetett ki a főváros

Budapestért díjat kapott a főváros napján az V. kerületben élő Szacsvay László színművész, valamint a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat. Mindkettőt Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere terjesztette fel az elismerésre.

A belvárosiakat nem lepi meg, ha összefutnak Szacsvay László színművésszel az utcán, egy üzletben, ismert tény ugyanis, hogy a Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a Nemzet Színésze kitüntetést is megkapta, hosszú ideje él az V. kerületben. Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere az idén felterjesztette őt a Budapestért díjra, amelyet a népszerű művész a főváros napján, november 17-én – amikor Pest, Buda és Óbuda egyesítésének, vagyis Budapest megszületésének 145. évfordulóját is ünnepelték – vehetett át.


Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester dr. Birtalan Lajos főigazgatóval (balról) és Szacsvay László színművésszel

Kevesen tudják, hogy a színész egyik felmenője ifj. Szacsvay Imre, aki Kossuth mellett ült a debreceni országgyűlésben, és aki az 1849. április 13-i függetlenségi nyilatkozat írója volt. A színész édesapja, Szacsvay-Fehér Tibor ifjúsági íróként lett ismert.

A november 17-i ünnepségen Pro Urbe díjat kapott Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója, az V. kerület díszpolgára és Hempel Katalin viselettervező, aki a belvárosban vezeti üzletét.

Szacsvay László 1971-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, és lett a Nemzeti Színház tagja. 1982-ben az V. kerületben, a Katona József Színház társulatában kezdett dolgozni, ahol olyan kiemelkedő sikerű produkciók főszereplője lett, mint a Budapest Orfeum. Szacsvay Lászlót – pontosabban a hangját – azok is ismerhetik, akik esetleg nem járnak színházba, hiszen megszámlálhatatlan filmes karaktert szinkronizált, köztük animációs filmek szereplőit.


Ugyancsak polgármesteri előterjesztésre kapta meg a Budapestért díjat a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat, amelyet dr. Birtalan Lajos főigazgató képviselt az ünnepségen. Az előterjesztés szerint az idén 20 éve működő Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat mára az ország egyik legmodernebb rendelőintézete lett, ahol a betegeket képzett szakembergárda és magas színvonalú technológia várja. Az intézet technikai felszereltsége nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Az orvosok munkáját digitális röntgengépek, modern ultrahang-berendezések, több száz vizsgálat elvégzésére alkalmas laboratóriumi műszerek, a legújabb technológiával felszerelt sebészeti műtő, komputeres elemzéssel egybekötött EKG- és különböző fizikoterápiás berendezések támogatják, valamint egy külön kialakított gyógymedencét is igénybe vehetnek a betegek. Az intézmény szemléletmódját a folyamatos fejlődés, megújulás jellemzi.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.