EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 25., szombat
Pál

Egyéb V.kerület

Belvárosiakat tüntetett ki a főváros

Budapestért díjat kapott a főváros napján az V. kerületben élő Szacsvay László színművész, valamint a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat. Mindkettőt Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere terjesztette fel az elismerésre.

A belvárosiakat nem lepi meg, ha összefutnak Szacsvay László színművésszel az utcán, egy üzletben, ismert tény ugyanis, hogy a Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a Nemzet Színésze kitüntetést is megkapta, hosszú ideje él az V. kerületben. Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere az idén felterjesztette őt a Budapestért díjra, amelyet a népszerű művész a főváros napján, november 17-én – amikor Pest, Buda és Óbuda egyesítésének, vagyis Budapest megszületésének 145. évfordulóját is ünnepelték – vehetett át.


Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester dr. Birtalan Lajos főigazgatóval (balról) és Szacsvay László színművésszel

Kevesen tudják, hogy a színész egyik felmenője ifj. Szacsvay Imre, aki Kossuth mellett ült a debreceni országgyűlésben, és aki az 1849. április 13-i függetlenségi nyilatkozat írója volt. A színész édesapja, Szacsvay-Fehér Tibor ifjúsági íróként lett ismert.

A november 17-i ünnepségen Pro Urbe díjat kapott Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója, az V. kerület díszpolgára és Hempel Katalin viselettervező, aki a belvárosban vezeti üzletét.

Szacsvay László 1971-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, és lett a Nemzeti Színház tagja. 1982-ben az V. kerületben, a Katona József Színház társulatában kezdett dolgozni, ahol olyan kiemelkedő sikerű produkciók főszereplője lett, mint a Budapest Orfeum. Szacsvay Lászlót – pontosabban a hangját – azok is ismerhetik, akik esetleg nem járnak színházba, hiszen megszámlálhatatlan filmes karaktert szinkronizált, köztük animációs filmek szereplőit.


Ugyancsak polgármesteri előterjesztésre kapta meg a Budapestért díjat a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat, amelyet dr. Birtalan Lajos főigazgató képviselt az ünnepségen. Az előterjesztés szerint az idén 20 éve működő Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat mára az ország egyik legmodernebb rendelőintézete lett, ahol a betegeket képzett szakembergárda és magas színvonalú technológia várja. Az intézet technikai felszereltsége nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Az orvosok munkáját digitális röntgengépek, modern ultrahang-berendezések, több száz vizsgálat elvégzésére alkalmas laboratóriumi műszerek, a legújabb technológiával felszerelt sebészeti műtő, komputeres elemzéssel egybekötött EKG- és különböző fizikoterápiás berendezések támogatják, valamint egy külön kialakított gyógymedencét is igénybe vehetnek a betegek. Az intézmény szemléletmódját a folyamatos fejlődés, megújulás jellemzi.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.