2020. január 17., péntek
Antal, Antónia

Egyéb II.kerület

Beviszik az óvodákba a természetet

A Budakeszi Vadaspark kiemelt hangsúlyt fektet a felnövő generáció oktatására, és ezt természetes környezetben, játszva tanító eszközökkel teszi.

Mivel azonban a legkisebbeknek nincs mindig lehetőségük a személyes látogatásra, a vadaspark óvodapedagógiai program elindítása mellett döntött: a szakképzett zoopedagógusok által tartott foglalkozásokkal házhoz viszik a vadasparki élményt. A foglalkozásokon – ahová igény szerint egy élő állat is elkíséri az oktatókat – különböző erdészeti, természet- és környezetvédelmi témákat is felölelő komplex tudásanyagot biztosítanak a legkisebbek számára.


A szakemberek bemutatják a növényeket is

A vadasparki kollégák minden témát interaktív foglalkozás keretében mutatnak be, ami a gyermekek összes érzékszervét igénybe veszi, ezáltal örömteli közös időtöltés válik a tanórából. A foglalkozások alkalmával sok olyan természetben megtalálható érdekességet (pl. szőrök, bőrök, agancsok) is házhoz visznek, amellyel egy óvoda általában nem rendelkezik, valamint kérésre kézből nevelt állatot is bemutatnak: az óvodával előre egyeztetve például Pele Pannával, a nagy pelével vagy a vadasparkban lakó sünikkel ismerkedhetnek meg a gyerekek.

A szakemberek tapasztalatai szerint élő állat segítségével közvetlenebb kapcsolat teremthető gyermek és felnőtt között, ami megkönnyíti az ismeretek átadását. A fő különbség pedig, hogy a foglalkozásokon a játszva tanítás eszközeivel igyekeznek átadni a tudást, aminek köszönhetően nemcsak könnyebb megtalálni a közös hangot az óvodásokkal, de a tanulás is eredményesebb. A foglalkozások időtartama körülbelül 35 perc, így egy délelőtt alatt más-más csoportokban akár négy óra is megtartható. A tematika alapján 12 különböző programból lehet választani, amelyek erdészeti, természet-, illetve környezetvédelmi témákat ölelnek fel, és olyan kérdésekre keresik a választ, amelyek fontosak a gyermekek felelős környezeti neveléséhez.


A gyerekek megismerkedhetnek Pele Pannával is

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.