EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Egyéb Dunaújváros

Birkás István posztumusz díjat kapott

Az október 23-ai megemlékezéshez kapcsolódóan átadták a Dunaújvárosért Díjat. Az idén Birkás István, Ongai Gábor, Grábics Gábor és Nyári Ilona kapta meg az elismerést. Előbbi két díjazott posztumusz elismerésben részesült.

A Bartók Kamaraszínház épületében rendezték meg a Dunaújvárosért Díj-átadóünnepséget, amely az október 23-ai megemlékezéshez kapcsolódott. Az idén az önkormányzat Birkás István képzőművésznek posztumusz ítélte oda az elismerést. A képzőművész évtizedekig járult hozzá Dunaújváros kulturális fejlődéséhez, hiszen az 1970-es évek elejétől egészen a nyolcvanas évek végéig vezette az Amatőr Műhelyt, egyik megalkotója volt az Y Galériának, valamint jelentős szerepe volt a Kortárs Művészeti Intézet létrejöttében is.


Birkás István
Fotó: Körmendi Galéria Budapest

A díjat a felesége vette át. Szintén posztumusz jutalomban részesült Ongai Gábor rendőr őrnagy, aki mintegy húsz évet töltött a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság szolgálatában. Nyári Ilonát is Dunaújvárosért Díjjal ismerték el. Ő az egyik alapítója a Városvédők Újtelepért Egyesületnek, szerkesztője az Újtelepi Hírlap újságnak és egyebek mellett az újtelepi Miklulás-partinak is. A díjazottak között volt Grábics Gábor vállalkozó, a belvárosi Corner Kávézó tulajdonosa, aki többek között a Horvát Kisebbségi Önkormányzat képviselőjeként, a Pentele Alapítvány támogatójaként és számos Dunaújvároshoz kapcsolódó fejlesztés elősegítőjeként érdemelte ki a jutalmat.

Kapcsolódó Cikkek