EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Dunaújváros

Birkás István posztumusz díjat kapott

Az október 23-ai megemlékezéshez kapcsolódóan átadták a Dunaújvárosért Díjat. Az idén Birkás István, Ongai Gábor, Grábics Gábor és Nyári Ilona kapta meg az elismerést. Előbbi két díjazott posztumusz elismerésben részesült.

A Bartók Kamaraszínház épületében rendezték meg a Dunaújvárosért Díj-átadóünnepséget, amely az október 23-ai megemlékezéshez kapcsolódott. Az idén az önkormányzat Birkás István képzőművésznek posztumusz ítélte oda az elismerést. A képzőművész évtizedekig járult hozzá Dunaújváros kulturális fejlődéséhez, hiszen az 1970-es évek elejétől egészen a nyolcvanas évek végéig vezette az Amatőr Műhelyt, egyik megalkotója volt az Y Galériának, valamint jelentős szerepe volt a Kortárs Művészeti Intézet létrejöttében is.


Birkás István
Fotó: Körmendi Galéria Budapest

A díjat a felesége vette át. Szintén posztumusz jutalomban részesült Ongai Gábor rendőr őrnagy, aki mintegy húsz évet töltött a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság szolgálatában. Nyári Ilonát is Dunaújvárosért Díjjal ismerték el. Ő az egyik alapítója a Városvédők Újtelepért Egyesületnek, szerkesztője az Újtelepi Hírlap újságnak és egyebek mellett az újtelepi Miklulás-partinak is. A díjazottak között volt Grábics Gábor vállalkozó, a belvárosi Corner Kávézó tulajdonosa, aki többek között a Horvát Kisebbségi Önkormányzat képviselőjeként, a Pentele Alapítvány támogatójaként és számos Dunaújvároshoz kapcsolódó fejlesztés elősegítőjeként érdemelte ki a jutalmat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.