EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Belföld

Bóday Pál: A baloldal kisajátítja a zöldtémákat

Bóday Pállal, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgetett a 888.hu arról, hogy a környezet- és állatvédelem témája nem csak a baloldalé, hogy a vegetarianizmus nem egy divathullám, hogy egyre több az “ötperces állatvédő”, valamint, hogy még ma is létezik a megélhetési állatvédelem.

„A hazáját nagyon szerető, a keresztény hagyományokat magáénak valló és a környezet, a természet és az állatok védelmét elsődleges fontosságúnak tartó ember vagyok. Sajnos, amikor az ember a keresztény nemzeti érzelmeit, valamint a természet- és állatvédő mivoltát egyszerre akarja megélni, akkor azt veszi észre, hogy a konzervatív oldalon utóbbiakkal szemben kialakult egyfajta gyanakvás és ellenszenv – mondta Bóday Pál. Hozzám elvileg nagyon közel kellene állniuk azoknak a pártoknak, amelyek a környezet-, természet- és állatvédelem ügyét elméleti programjaikban hangsúlyosan megjelenítik. A gyakorlatban azonban inkább kiráz tőlük a hideg. Hiszen a szlogeneken túl semmifajta valós alternatívát nem kínálnak, ugyanakkor a nemzeti sorskérdésekhez való viszonyuk számomra elfogadhatatlan. Mindeközben viszont a jobboldalon gyakran találkozom az állatvédelemmel, a természetvédelemmel szembeni gúnnyal, cinizmussal. Ez nagyon fájdalmas, meggyőződésem, hogy a nemzeti oldal, amely az emberek jelentős többségének akaratát megjeleníti, nem engedheti át a marginalizálódó, erkölcsileg lassan teljes mértékben vállalhatatlan liberális baloldalnak a természet- és állatvédelem – meggyőződésem szerint – nemzeti sorskérdéseit.”


A Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke arra a felvetésre, hogy a zöldpártok manapság sokkal inkább törődnek életmódbeli kérdésekkel, például a homoszexuálisok jogaival, az alábbiakat mondta.

Fotó: 888.hu

Harcolhatnak a homoszexuálisok jogaiért, csak közben ne hazudják magukat zöldpártnak. Sajnos a környezetvédelmi gondolatok politikai kifejeződése nagyon rossz és torz irányt vett a ’60-as években. Kialakult egy hamis legendárium, amely úgy szólt, hogy a környezetvédelem, a természet- és állatvédelem “modern gondolatait” Daniel Cohn-Benditék „találták fel”. Ez a hamis legenda lényegében politológiai ténnyé vált, és innentől kezdve a nyugat-európai pártrendszer klasszikus felállása úgy szólt, hogy a jobboldalon vannak a csúnya környezetpusztítók, a bal- és liberális oldalon a rendes állatvédők. Én ezzel szemben úgy gondolom, hogy a környezet és a természet védelme eredendően egy kifejezetten ősi, konzervatív érték, hiszen természeti környezetünk, hazánk flórája és faunája féltve őrzött nemzeti örökségünk része” – tette hozzá Bóday Pál.


„Másrészről világosan kiderült, hogy – tisztelet a kivételnek – a liberálisok szabadpiaci őrült rögeszméjükkel teljes mértékben szabad kezet adtak a multicégeknek nemcsak az emberek, de a természet és az állatok gátlástalan kizsigereléséhez. A baloldal természetvédelmi és állatvédelmi elkötelezettségéről pedig jól árulkodik mindaz a mérhetetlen pusztítás, ami akár a folyók folyásirányának megváltoztatásáig terjedt a szocializmus szörnyű évtizedeiben. Ami pedig az állatvédelmet illeti, azt én Buddha és a mi keresztény olvasatunkban pedig Assisi Szent Ferenc és Szent Gertrúd örökségének tekintem. A mi kis alapítványunk, a Macskaárvaház el is határozta, hogy megemlékezik e két nagyszerű emberről. A Macskaárvaház egy kis kelet-magyarországi faluban, Kápolnán található. Gondoltuk: nomen est omen. Építünk egy kis kápolnát Gertrúdnak és Ferencnek szentelve, ahol majd egy nyári keresztény, állatvédelmi szabadegyetem keretében mutathatjuk be az ő – keresztény és egyben zöld – hagyományaikat. Ennek keretében szeretnénk eloszlatni az elsősorban a jobboldalon megjelenő, a vegetáriánus és vegán életmóddal szembeni ellenérzéseket. Nagyon fontos,  hogy ezt senki ne tekintse valamifajta liberális, különc hisztinek – fejtette ki 888.hu-nak a kuratóriumi elnök.

Bóday Pál szerint, aki etikai vegán, az azt vallja, amit a tíz parancsolat ötödik rendelkezése: Ne ölj! Aki ezt akár lemondások, egyfajta önmegtartóztatás árán az állatokra vonatkoztatva is betartja, az nem lehülyézést, leliberálisozást, hanem tiszteletet érdemel. Egyébként az én olvasatomban az etikai vegánság gondolata is mélyen a kereszténységben, a böjt tisztító erejének gondolatában gyökerezik. Egyébként meg – hogy a teljesség igénye nélkül felsoroljak néhány nagyszerű vegánt – ugye senki nem gondolja komolyan, hogy Wagner, Leonardo, Tolsztoj, Wesley, Assisi Szent Ferenc valami megátalkodott, felforgató, hőzöngő alternatív liberális lett volna – állítja az állatvédő.

A teljes interjúban Bóday azt is elárulja, milyen problémákat tapasztalt az állatvédelmi szervezeteknél, de arra is választ ad, szerinte ki az állatvédő.

Kapcsolódó Cikkek