EUR: 327,35 Ft
CHF: 301,59 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb Szeged

Börtön a Szeviép-vezéreknek

Mindhárom Szeviép-vezért öt és hat év közti szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Járásbíróság kedden. Az ügyészség indítványozta Baranyi Sándor előzetes letartóztatását, de a bíróság azt és Oltványi József, valamint Pistrui László bűnügyi felügyeletét elutasította.

Öt év és két hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték Oltványi Józsefet, Pistrui Lászlónak ugyanennyi időre kell börtönbe vonulnia, Baranyi Sándort pedig hat év szintén börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték első fokon a Szegedi Járásbíróságon kedden.


Oltványinak és Pistruinak emellett 1-1 millió forint, Baranyi Sándornak 1,2 millió forint pénzbírságot szabtak ki.

A szeviép iroda- és székházának avatóján. Az ügyben Botka Lászlónak is színt kellene vallania
fotó: segesvári csaba

Az ítélethirdetéskor Kissné Gyuris Patrícia bírónő hosszasan sorolta, hogy a Szeviép-vezérek mely tulajdona fölött tartják fenn a zár alá vételt. Továbbá egyetemlegesen mintegy 3 millió forint perköltség kifizetésére kötelezte őket.


A bírói indoklás szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a vagyonvesztést az okozta, hogy a társaság 2007 elejétől rendszeresen és nagy összegben adott ki kölcsönöket, ezek viszont nem feleltek meg az észszerű gazdálkodás követelményeinek, ráadásul a kölcsönszerződésekben például fedezetkikötések, kamat sem szerepelt.

Ezeket a kölcsönöket egyébként is fizetési problémákkal küszködő társaságoknak nyújtották, akár úgy is, hogy a gazdasági társaság előzőleg akár részben sem térítette meg tartozását a Szeviépnek.

Azt azonban nem lehet megállapítani, hogy Oltványiék célja a vállalat csődbe vitele lett volna, ez csupán a magatartásuk következménye volt – indokolta a bírónő az ítéletet.

Oltványi és Baranyi védői felmentésért fellebbeztek, illetve Pistrui László védője szintén bejelentette, hogy felmentésért fognak fellebbezni, de annak indoklásáért gondolkodási időt kértek.

Az ügyész Baranyi Sándor előzetes letartóztatását indítványozta részben a Mini Hungary-ügy kapcsán, valamint Oltványi és Pistrui bűnügyi felügyeletét a másodfokú ítélet meghozataláig.

Ezt az indítványt a bíróság végül elutasította. Az indoklás szerint konkrét, tényszerű alapokon kell nyugodnia a szökés feltételezésének, illetve mindhárman rendezett családi körülmények között élnek, így a bíróság nem látja indokoltnak a bűnügyi felügyeletet, valamint az előzetes letartóztatást. Az elutasítás miatt az ügyész fellebbezett.

Belebukhat a város

A keddi ítélethozatal után a Szeviép-károsultak jogi képviselője feljelentést tesz csődbűntett, pénzmosás és bűnpártolás gyanúja miatt Ujhelyi István egykori sofőrje ellen. Szabó úgy véli, sokan bele fognak bukni a Szeviép-ügybe.

Győzött az igazság. A Szegedi Járásbíróság ítéletével igazságot szolgáltatott a Szeviép-ügy 516 károsultjának, akiket a szegedi nagyberuházásokkal megloptak – mondta keddi sajtótájékoztatóján Szabó Bálint, a Szeviép-károsultak jogi képviselője a per elsőfokú ítélethirdetése után. A jogász úgy fogalmazott, hogy a Szeviép-ügy Szeged legjelentősebb gazdasági és politikai bűncselekménye. – Ma eldőlt egy olyan jelentős dominó a szegedi közéletben, amely maga alá fogja temetni a jelenlegi szegedi városvezetést – jelentette ki. Egyetlenegy kérdésre nem kaphattunk választ ebben az eljárásban, méghozzá arra, hogy hol a pénz – mondta.

A sofőrt is előveszik

A mai ítélet megalapozza azokat a további eljárásokat, amelyeket már korábban is kilátásba helyeztünk. A Szeviép-károsultak nevében ezúton is szeretném bejelenteni, hogy az eltűnt, ellopott, a csődbűncselekménnyel eltüntetett pénzek nyomába eredünk, és büntetőeljárást kezdeményezünk első körben Ujhelyi István volt sofőrjének, a Biztonsági Üzem Kft.-nek bűncselekménnyel átadott közel félmilliárd forint vonatkozásában – jelentette be Szabó, majd hozzátette, átiratban kérik, hogy a Szeviép-ügyben állítsanak fel önkormányzati vizsgálóbizottságot. A jogász szerint baloldali politikusok mellett akár ellenzéki politikusok is belebukhatnak az ügybe.

Szocikhoz ment a pénz?

Újságírói kérdésre Szabó azt válaszolta, hogy teljesen egyértelmű, hogy a szocialistákhoz vándorolt a pénz. – Nemcsak én állítom, hanem a bíróság is, amely szerintem nem mentes Botka László befolyásától, ennek ellenére a testület is már ezt állítja – fogalmazott. – Nem tudjuk máshogy értelmezni azt a 428 millió forintot, amely Ujhelyi István egykori sofőrjének cégéhez került, aki most is jelentős tisztségviselő az önkormányzatnál – részletezte.

Utolérte őket az igazság

Utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a Szegedi Járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort és Oltványi Józsefet. Változtatás nélkül közöljük a Fidesz szegedi alapszervezetének közleményét.

„A Szeviép csődbűntette Szeged legnagyobb politikai korrupciógyanús ügye. Az egykor jól menő szocialista építőipari vállalkozásból a szocialisták sameszai egyszerűen kilopták a pénzt, ezzel tönkretettek 500 szegedi és Szeged környéki kisvállalkozást, akiket az érzéketlen szocialisták helyett az Orbán-kormány kártalanít.

Botka László környezetében egyre több az elítélt. Első fokon Solymos László alpolgármestert, Mózes Ervin főjegyzőt, Kalmár Gábor kabinetfőnököt október 2-án ítélte a bíróság börtönbüntetésre hűtlen kezelés miatt. Másfél hónappal később Botka László udvari beszállítóját, a Szeviép egykori vezetőit, Ujhelyi István sameszait is 5 év 2 hónap és 6 év börtönbüntetésre ítélték minősített csődbűntett miatt.

A szegedi Fidesz felszólítja Ujhelyi Istvánt és Botka Lászlót, hogy a nyilvánosság előtt számoljanak el a súlyos börtönbüntetésre ítéltekhez fűződő viszonyukról. Különösen azért, mert a Szeviép dolgozott a Botka-vezette önkormányzat cégeinek, Ujhelyi István pedig többször is nyilvánosan mutatkozott sporteseményeken Pistrui Lászlóval, az egyik elítélttel.

Ujhelyi István sofőrjéhez ráadásul – aki jelenleg is egy szegedi önkormányzati céget vezet – ügyvezetőként 400 millió forint vándorolt kölcsönként a Szeviéptől.

Itt az ideje, hogy Botka László és Ujhelyi István színt valljon!”

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.