EUR: 358,14 Ft
CHF: 339,24 Ft
2020. április 08., szerda
Dénes

Egyéb Szeged

Botka és Ujhelyi áll a Szeviép-vádlottak mögött

Ez a büntetőügy vádiratában is részletesen szerepel. Egy 400 milliós tétel Ujhelyi István sofőrjéhez vándorolt – állítja Szabó Bálint, a károsultak jogi képviselője.

Az alvállalkozóktól ellopott pénzeket kitalicskázták a Szeviép-cégcsoportból Ujhelyi István sofőrjének cégéhez, és ez csak a 15 vádpont egyike – magyarázta az Echo TV műsorában a károsultak jogi képviselője.


Szabó Bálint azt is állítja, és szerinte ezt a vádirat és az ügyész is megerősíti, hogy Botka László és Ujhelyi István áll az ügy fővádlottjai mögött; a jogász szerint a pénzek egy jelentős része is a baloldali politikusoknál landolt.

Szabó Bálint azt is állítja, és szerinte ezt a vádirat és az ügyész is megerősíti, hogy Botka László és Ujhelyi István áll az ügy fővádlottjai mögött

Nincs még egy város Magyarországon, ahol meg merték volna azt csinálni, mint Szegeden, hogy több milliárd forint értékben egyszerűen ellopják az ott dolgozó alvállalkozók pénzét, és szocialista haveroknak osztják ki azt – mondta a műsorban Szabó.


A kisvállalkozók folyamatosan kopogtattak Botka László ajtaján, hogy „Polgármester úr! Baj van, mert a beruházásokon nem fizetik ki a pénzünket”, miközben a szegedi önkormányzat és az akkori szocialista kormányzat még több milliárd forint értékben adta tovább a munkákat a Szeviép Zrt.-nek, és a pénzeket direktben a cégnek folyósította, ezzel pedig ellehetetlenítette a kisvállalkozók kifizetését – magyarázta a jogász, aki szerint akkor Botka László azt mondta a károsultaknak, hogy „eltévesztették a házszámot”, máshová menjenek az igazukért, a Szegedi Járásbíróságra.

A vád szerint Botka a Szeviépnek osztott mindent

Igen ám, de Szabó szerint „sok jel utal arra”, hogy a járásbíróság nem független Botka Lászlótól, de szerencsére most úgy tűnik számára a vádiratból, hogy „mégiscsak van igazságszolgáltatás Szegeden”.

Hogy nem teljesen alaptalan Szabó kijelentése, azt igazolhatja, hogy hivatali visszaélés miatt eljárás folyik a Szegedi Járásbírósággal, illetve a bírónővel szemben, ugyanis Szabó Bálint szerint nem kevesebbről van szó, mint, hogy egy „politikai befolyás” alatt álló bíróság az, amelyik ítéletet fog hozni.

Az ügyben egyébként 6,5 milliárdos kárigényt jelentett be 500 kisvállalkozó, amiből eddig az Orbán-kormány (illetve az állam) már 2,3 milliárdot ki is fizetett a károsultaknak a Szeviép helyett. Ezzel 20 ezer munkahelyet tudott megmenteni a mostani kormány – magyarázta a jogász.

Az ügyészség szerint a Szeviép tulajdonképpen bankként működött.

2009-ben már irreális mértékű kölcsönöket nyújtott a saját tulajdonában lévő gazdasági társaságoknak, „egyfajta pénzügyi intézményként működve”, ezeknek az elbírálásáról azonban a három fővádlott döntött – közölte az ügyész, aki szerint szereptévesztésben voltak, hiszen a Szeviép nem volt bank, nem adhatott volna ki milliárdos nagyságrendű kölcsönöket. – Akkor sem hagytak fel ezzel a gyakorlattal, amikor látszódott, hogy saját likviditási problémákat is okozott ez a gyakorlat. A vádlottak előrelátták a kölcsönadások következményét, és abba belenyugodtak – fogalmazott Laczi Beáta, aki a kiszabható börtönbüntetés ötéves középértékének kiszabását indítványozta.

Az ügyben november 20-án hoz ítéletet a bíróság.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek