EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,12 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Egyéb Szeged

Botka László mondja meg, mikor és meddig hallgathat zenét OTTHON!

Szeptember 15-én életbe lépett a sokak által bírált, szigorított zajvédelmi rendelet. Mivel a kormányhivatal ajánlását figyelmen kívül hagyta az önkormányzat, a hivatal törvényességi felhívásban jelezte, hogy november 9-ig a városvezetésnek újra kell tárgyalnia a témát a közgyűlésen.

Ennek ellenére a múlt pénteki közgyűlésen érdemben nem esett szó a csendrendeletről.


Nem egy senki által meg nem választott hódmezővásárhelyi hölgy vezeti Szeged városát, hanem a megválasztott politikusok – jelentette ki kellő szerénységgel Botka László a kormánymegbízottra utalva a csendrendeletről szóló vitában. Botka Haág Zalánnak dobta oda ezt a nagy ívű gondolatot a képviselő azon felvetésére reagálva, miszerint a szegedi lakosságot sújthatja leginkább a nem éppen észszerű csendrendelet, mivel „az otthoni zenehallgatás sem engedélyezett”, ezt pedig elfogadhatatlannak tartja a KDNP-s képviselő, mivel így „Botka László mondja meg, mikor és meddig lehet zenét hallgatni Szegeden”. A rendelet értelmében 50 ezer forintra is megbüntethetik azokat, akiknél szól a muzsika otthon.

Este nyolc óra után nincs zene


Haág Zalán önkormányzati képviselő jelezte, a rendeletben jelenleg az szerepel, hogy mindenhogyan TILOS zenét hallgatni otthon hétköznapokon 20 óra, hétvégén 19 óra után. (Mert meglehetősen tágan lehet értelmezni a rendelet értelmező részében szereplő „mások nyugalmának megzavarására” vonatkozó kitételt, további vagy részletes szabályozás ugyanis nincs a szövegben – a szerk.).

Botka csendet akar

A rendelet ellehetetleníti a vendéglátós helyeket

A képviselő szerint ez a szegedi szabályozás jelen állapotában azt jelenti, hogy bárki feljelenthet bárkit, ha meghallja a lakásból kiszűrődő zenét a tiltott időszakban, ami nonszensz, és ezzel a szegedi emberek nyugodt magánéletét korlátozza a szocialista városvezetés.

Bizonyíték kellene

Mivel a rendelet nem szabályozza részletesen, hogy mi számít „a nyugalom megzavarásának”, vagyis hány decibeltől zavar valakit egy adott tevékenység, lehetőség van a „jogászkodásra” és kiskapukra is.

Ha a jelzés alapján indított közigazgatási eljárás során nem sikerül igazolni, hogy az illető valóban hangosan hallgatta a zenét, akkor nem szabható ki közigazgatási bírság – tudtuk meg egy ügyvédtől. Ha viszont a bejelentő készít egy felvételt, amiből egyértelműen megállapítható a helyszín és az időpont, az alkalmas lehet annak bizonyítására, hogy az illető zenehallgatása valóban alkalmas volt a nyugalom megzavarására – részletezte az ügyvéd.

alcím Haág Zalán: bizonyos vállalkozásokat ki akarnak szorítani Szegeden

Haág Zalán, a KDNP közgyűlési frakcióvezetője még a csendrendelet életbelépése előtt úgy fogalmazott, hogy a rendelet észszerűtlen, jogszerűtlen és célszerűtlen.

A szabályozás valódi célja nem az, hogy a lakosság nyugalmát szolgálja, hanem hogy bizonyos vállalkozásokat kiszorítson a piacról, másokat pedig helyzetbe hozzon – emelte ki. Hozzátette: fennáll a veszélye, hogy szelektív lesz az önkormányzat bírságolási gyakorlata. Az elmúlt két hónap történései a KDNP-s képviselő felvetését igazolják: először az egyik legnépszerűbb felsővárosi kocsma, az Aréna zárt be névtelen feljelentők miatt. Pár héttel később ugyanerre hivatkozva az önkormányzat korlátozta a Mignon nyitvatartását. Ezekkel egy időben pedig a Szilléri sugárúti körforgalom építésénél a munkások gyakran álmatlan éjszakákat okoztak a környéken lakóknak a hangos éjjeli munkavégzésükkel, de rájuk nem vonatkozik a csendrendelet.

Csak azért is korlátoztak

Korábban megírtuk, hogy névtelen bejelentők és névtelen tanúvallomások miatt az önkormányzat korlátozta a 32 éve működő Mignon nyitvatartását. – Kaptunk egy levelet, hogy névtelen lakossági bejelentés érkezett az önkormányzathoz. Az évek során már többször is bemérettem a helyet, jellemzően az utca hangosabb volt, mint az üzlet – idézte fel Győri Erika, a Mignon ügyvezető-cégtulajdonosa. – A tanúvallomások alapján sem az derül ki, hogy mi hangosak vagyunk, hanem az utcára panaszkodnak. Azt mondják, hogy a bolt előtt, meg a sarkon hangoskodnak. Itt 32 éve működik a Mignon, de előtte sem pékség vagy könyvtár volt itt, hanem szórakozóhely. Aki a környékre költözik, bútorozás előtt esetleg szétnézhet. Az esik rosszul, hogy az itt lakók nem kerestek meg, pedig biztos vagyok benne, hogy meg tudtunk volna állapodni velük, megoldást találtunk volna – állítja Erika.

Várjuk a választ

Szeretnénk megtudni az önkormányzattól, hogy valóban észszerűnek és betarthatónak gondolják-e a csendrendeletet, illetve továbbra is szükségtelennek tartják-e a jogi pontosításokat a kiskapuk és a „jogászkodás” elkerülése érdekében. Cikkünk megjelenéséig azonban nem válaszolt a városvezetés.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.

 • Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Ha igazak Lackner Csaba hangfelvételeken elhangzott állításai, mindenkinek távoznia kell a közéletből, aki érintett Kispest valaha volt legnagyobb korrupciós botrányában a Fidesz-KDNP szerint. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti képviselők részt vesznek az önkormányzati tényfeltáró bizottság munkájában, de azt aggályosnak tartja, hogy az a baloldali összefogás alkotja a többséget, amelynek tagjaira Lackner Csaba terhelő állításokat fogalmazott meg.