EUR: 329,84 Ft
CHF: 299,08 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Sport

Brutális! Ketrecharc vagy kézilabda EB lesz Franciaországban?

A franciák nem kímélték a mieinket a Möbelringen Kupán. A Dánok elleni utolsó mérkőzésen vasárnap már Kim Rasmussenek is majdnem be kellett állnia játszani, annyira elfogytunk. A durva, szándékos brutális szabálytalanságok komolyabb szankcionálására lenne talán végre szükség a hasonló esetek miatt. A 2 perces kiállítás nem visszatartó erő, miközben a vétlen fél egészsége, karrierje bánja az értelmetlen erőszakos belemenéseket. Sorra hullanak a fiatal kézisek a pályákon.

Klivinyi Kinga (FTC) egy francia játékosnak köszönhetően sajnos nem lesz ott a franciaországi EB-n.  Fotó/MKSZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A női kézilabda-válogatottnak már biztosan nélkülöznie kell Klivinyi Kingát, az FTC balátlövőjét az Európa Bajnokságon. A franciák elleni mérkőzésen leterítették egy durva szabálytalansággal és az orvosi vizsgálatok eredményeként kiderült, kockázatos lenne szerepelnie a kontinenstornán. A válogatott játékosnak mai hazaérkezést követően MR vizsgáltra kell mennie vállsérülése miatt.


A francia csapat szó szerint elgázolta a mieinket egy barátságosnak semmiképp nem mondható összecsapáson.

Möbelringen Kupa: Magyarország- Franciaország 19:18. Klivinyi Kingát a 6. percben terítette le a francia Lacrabére. Fotó: M4 grab

 

A szombati, franciák elleni “kézilabda-ketrecharc” mérkőzés elején egy percen belül Kovacsics Anikót és Klivinyi Kingát is szinte ugyanazon a helyen, szándékosan durván gázolta el Alexandra Lacrabère, a franciák 64-es számú játékosa. A két durva szabálytalanságot összesen egy 2 perces kiállítással megúszta a francia, holott a visszajátszásban jól látszottak a védekezésben használt aljas és szándékos mozdulatai. Kovacsicsnak a kézét kellett ápolni, a korábban műtött Klivinyi pedig a vállát “hagyta ott” ismét a pályán.


Möbelringen Kupa: Kovacsics Anikót szintén Lacrabére vitte padlóra az első félidőben a franciák elleni meccsen. A  képen már a második félidőben elszenvedett ütés után ápolják, amit kivételesen nem a ketrecharcos külsejű Lacrebére vitt be. Fotó/M4 grab

 

A francia válogatott a barátságos mérkőzés ellenére sorozatban követte el a durvaságait. A második félidőben Kovacsics ugyan visszatért, de ez nem tetszett a sportszerűtlen ellenfélnek és még kétszer leütötték. Az utolsó pillanatokban Tóth Gabinak hagyta ott a lábát szintén ravasz módon Lacrabère. Őt is le kellett kísérni a pályáról.

Möbelringen Kupa: Alexandra Lacrabére talán más sportban is sikeres lenne. pl. MMA.

A ketrecharcos kinézetű, fiús testfelépítésű, 31 éves kézilabdázó mindhárom durvaságát láthatóan tudatosan hajtotta végre, olyan rutinnal ahogy profi MMA bunyósok gyalázzák meg ellenfelüket. Ha ezt az utcán követi el valaki hasonló módon, a bíróság büntetőügyben biztosan elítéli garázdaságért, főleg, ha maradandó egészségkárosodás a következménye. A kézilabda durva sport, mondják. De talán mégse legyen ennyire az! A bírók sajnos nem tudnak különbséget tenni az aljas, a csak durva, vagy a simán a játék hevében elkövetett szabálytalanságok között, mivel gyors a játék.

A fociban az oroszországi labdarúgó világbajnokságon pontosan az ilyen helyzetekre vezették be a videóbírót. A legtöbb esetben a büntetőterületen belüli szabálytalanságokat kellett visszanézni. A kézilabda tiszta játékidőre megy, tehát biztosan sokkal hasznosabb lenne a videobíró, mint a futballban.

Ki lehetne ilyen esetben végleg állítani a sportszerűtlen módszerekkel operáló, a játéktudásbeli hiányosságait durvasággal kompenzáló antisportolókat?! Talán érdekesebb lenne a játék is és az Európa Bajnokság is, ha egy-egy válogatott nem megtizedelve jutna ki a kontinenstornára. 

Az Eb-n Kim Rasmussen már rég nem azzal a válogatottal áll ki, amelyiket megálmodott, mivel „elhulltanak legjobbjaink a hosszú harc alatt”. Sajnos nem egyedülálló eset, amit a franciák műveltek, inkább szomorú tendencia. Alig két hete történt amikor a hazai kupameccsen Mireya Gonzalest a Siófok spanyol légiósát a levegőből vadászta le a dunaújvárosi Ferenczy Fruzsina és szenvedett a spanyol válogatott jobbátlövője agyrázkódást.

Mireya Gonzales sérülése a magyar kupameccsen

 

Gonzales kifakadt a brutális szabálytalanság miatt és véleményét Facebook oldalán osztotta meg. Majd a Marca spanyol sportportálnak nyilatkozott, amit a nemzeti sport is közölt: Szeretném, ha az ilyen durvaságokért a hozzájuk illő büntetéseket szabnák ki, – idézi Gonzalest a lap – és a szabályok betartatásának köszönhetően biztonságban érezhetnénk magunkat a pályán. Nem gondolt arra, hogy mi lesz ennek a következménye. Nem hagyhattam szó nélkül a történteket, jó lenne, ha mindenki odafigyelne, hogy bánik a játékostársával. Hezitáltam, kitegyem-e a jelenetet a Facebookra, és végül azért döntöttem így, mert mindenkinek látnia kell, hol van a határ, és a játékvezetőknek is oda kell figyelniük, meddig engedik el a játékosokat.

Mireya Gonzales azt is kifogásolta, hogy Ferenczy megúszta kétperces kiállítással, miközben piros lapot ért volna a szabálytalanság.

www.marca.com/balonmano/2018/11/16/5beedff046163fb8938b45f8.html

“Fájdalmamban ordítottam, fél óráig feküdtem mozdulatlanul a pályán” Szalkai-Adriennt-meglátogatta Kovacsics Anikó a kórházban. Fotó/szeretlekmagyarorszag.hu

 

A hasonló esetek egyre súlyosabb következményekkel járnak, ami aggasztó folyamat. Épp Kovacsics Anikó a példaképe – akit a franciák szintén leamortizáltak szombaton a Möbelringen Kupán – Szalkai Adriennek, aki a Pest megyei bajnokságban a Kóka–Százhalombatta találkozón szenvedett olyan súlyos sérülést, hogy az egyik veséjét el kellett távolítani.

– A Pest Megyei Kézilabda-szövetség vizsgálatot is indított az ügyben a történtek legaprólékosabb tisztázása és a felelősök felkutatása és felelősségre vonása érdekében – állt a szövetség közleményében

Pest Megyei Kézilabda Szövetség Október 31. Közlemény:

Tisztelt Hozzátartozók, Sporttársak, Sportbarátok, Szurkolók!

Mint ismeretes, sajnos súlyos következménye lett a 2018. október 28-án lejátszott Kóka KSK – Százhalombattai KE Pest megyei női felnőttmérkőzésen előfordult sérülésnek, az érintett kókai játékosnak, Szalkai Adrienn-nek az egyik veséjét el kellett távolítani.Az eset rendkívüli súlyossága miatt a PMKSZ teljes körű vizsgálatot indított a mérkőzésen történtekkel kapcsolatban, melyet a lehető legaprólékosabban szeretnénk tisztázni egyrészt a teljes magyar és a Pest megyei kézilabdás társadalom megnyugtatása, másrészt – ha és amennyiben bebizonyosodik, hogy vannak – a felelősök felkutatása és felelősségre vonása érdekében. Mindezzel remélhetőleg segítve azt, hogy ilyen és ehhez hasonló rémisztő dolgok sportpályán ne történhessenek meg!A PMKSZ összes munkatársa ezúton is jobbulást, mihamarabbi felépülést kíván Szalkai Adrienn-nek!

Végül a dánok elleni utolsó Möbelringen Kupa találkozón Bíró Blanka, Háfra Noémi, Kovacsics Anikó, Klivinyi Kinga, Mészáros Rea és Kovács Anna már a melegítőjét sem vette le. Erősen tartalékos csapatunk a végére olyannyira elfáradt, hogy a 23:16-os vereség kedvezőnek mondható a torna utolsó találkozóján.

Kim Rasmussen csalódottsága érthető, miután a dánoktól is kikaptunk (23:16) a Möbelringen Kupán.

 

–  Sajnálom a szurkolókat, a sajtót, mindenkit, amiért ilyen lett ez a meccs – nyilatkozta a mérkőzés utáni értkelésében a kapitány, – ha lett volna rá mód, jobb lett volna le sem játszani. De az Európa-bajnokságot kell szem előtt tartanom, óvnom kell a lányokat, ezért álltunk ki ilyen összeállításban.

Kim Rasmussen a sérülések miatt változtatni kényszerül. Az EB keretbe behívta a junior világbajnok, Lakatos Ritát, valamint a Dunaújváros irányítóját, Szalai Babettet. Lakatos is csak szeptemberben épült fel súlyos szájsérüléséből.

A válogatott veszteséglistája a Möbelringen Kupa után:

Kovács Anna – boka-, illetve vádlisérülés, Tóth Gabi – bokasérülés, Klivinyi Kinga vállsérülés, Kovacsics Anikó több különböző sérülés, a többieknek meg komoly lelki sérülés a vesztes meccsek és a kaotikus összeállítás miatt.

Mint emlékezetes, a Debrecenben rendezett júliusi junior világbajnokság döntőjének 44. percében Lakatos Rita összefejelt norvég ellenfelével, azonnal le kellett cserélni és kórházba szállították. Két foga bánta az ütközést, az ínye is megsérült, és eleinte még a beszéd is nehezére esett. A mosolya már nem a régi.

Kérdés ezek után, hogy a franciák a hazai rendezésű EB-n ebben a harcmodorban mindent megtehetnek-e, mert akkor az aranyérmet már most a nyakukba lehet akasztani, nekünk meg nem kell elutazni a kényszerűségből összeállított csapattal a kézilabda-ketrecharc Európa Bajnokságra.

Kapcsolódó Cikkek