EUR: 334,12 Ft
CHF: 311,09 Ft
2020. január 21., kedd
Ágnes

Egyéb XIX.kerület

Ciki a cigi!

Fontos, hogy a fiatalokat távol tartsuk a dohányzástól, és csökkenjen a dohányosok száma − mondta a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos a Ne gyújts rá! világnap novemberi, kispesti rendezvényén.

Lázár János szerint egy kormányzatnak az lehetne a legnagyobb eredménye, ha minél több fiatalt távol tud tartani a dohányzástól. Hozzátette: a lehető legkorábban fel kell hívni a fiatalok figyelmét a dohányzás káros hatásaira, kockázataira − idézte szavait az MTI. Elmondta, abban szeretnének segíteni a mindennapos testnevelés bevezetésével, a sportinfrastruktúra fejlesztésével, a közbeszéd irányításával, hogy minél kevesebb fiatal gyújtson rá.


Számítógépes program is segíti a prevenciót
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Kovács Attila országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a dohányzás rendkívül súlyos egészségügyi és nemzetgazdasági probléma is. Mint mondta, egyfajta „kultúraváltásra” van szükség, amelyben előtérbe kerül az egészséges életmód. Kiemelte, az elmúlt években számos olyan intézkedés született, amelyre a kormány büszke lehet. Ilyen szigorítás, hogy bizonyos közterületeken tiltott lett a dohányzás, vagy nem lehet rágyújtani a vendéglátóhelyek zárt tereiben.

Lázár János a megelőzés fontosságát hangsúlyozta
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A Ne gyújts rá! világnapon mutatták be a dohányzásprevenciós iskolai és óvodai programot. Ennek keretében a megyei kormányhivatalok húsz, a www.cikiacigi.hu szoftvert tartalmazó hordozható érintőképernyős számítógépet és tíz, a dohányzás okozta betegségek tüneteit bemutató bábut kaptak. Az óvodák összesen 785 óvodai programdobozt és mintegy 160 ezer gyermekcsomagot kapnak, ezek a mesékkel és játékos tartalmukkal a legfiatalabb korosztályt célozzák meg. A 30 millió forint értékű iskolai megelőzési eszközök egy komplex, interaktív iskolai dohányzás-megelőzési program részei. A kormányhivatalok körzetébe tartozó oktatási-nevelési intézmények 2019-től díjmentesen kikölcsönözhetik mind a gépeket, mind a most átadott bemutató bábukat.


Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.