EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 25., szombat
Pál

Egyéb Nagykanizsa

Cinema Paradiso Kanizsáról

A harminc évvel ezelőtti bemutató évfordulójához kapcsolódva felújított és digitalizált formában ismét a mozikba kerül Magyarországon Giuseppe Tornatore Oscar- és Golden Globe-díjas filmje, a Cinema Paradiso. Forgalmazója a nagykanizsai mozit is működtető Maresch Dániel cége, a Cinenuovo Kft. A klasszikus, filmtörténeti jelentőségű alkotás már látható Kanizsán.

Az eredetileg 1988-ban bemutatott filmet a rendező irányítása mellett újították fel és készítették el a digitális verziót, mondta el a távirati irodának a kanizsai filmes szakember. A 123 perces művet ezúttal eredeti hanggal, feliratos formában láthatja a közönség a magyar mozikban.


Az évek óta többségében olasz, kisebb részt más európai országok filmjeit forgalmazó nagykanizsai cég vezetője hozzátette: régóta érdeklődnek a rajongók és a szakma is a Cinema Paradiso újbóli vetítése iránt, hiszen hosszú ideje nem volt műsoron a televízióban, de ennek a filmnek amúgy is mozivásznon van a helye. A mozi hőskoráról, a szerelemről és a filmek iránti szerelemről is szól a történet, amely a három évtizeddel ezelőtti premier után több mint száz filmdíjat nyert el – emlékeztetett Maresch Dániel.

Maresch Dániel szerint a Cinema Paradisónak a mozivásznon van a helye… (Fotó: Gergely Szilárd)

Mint fogalmazott: néhány évvel ezelőtt éppen azért vágott bele cégével az olasz filmipar remekeink magyarországi forgalmazásába, mert az elmúlt évtizedekben csak nagyon kevés mozi jutott el hozzánk. Paolo Sorrentino ugyancsak Oscart nyert A nagy szépség című alkotása volt a forgalmazó első jelentősebb sikere, majd tavaly a Paolo Genovese rendezte Teljesen idegenek hozta meg az igazi áttörést.


Ez utóbbi az elmúlt év legsikeresebb európai filmje volt Magyarországon, a nézők száma mostanra elérte a 80 ezret, a fővárosi Tabán moziban éppen 100. hete vetítik folyamatosan, ami olasz film esetében évtizedek óta példátlan siker. Ráadásul hamarosan bemutatják a Teljesen idegenek magyar remake-jét, de a filmes átdolgozás mellett színpadi változat is készül a történetből.

A további terveiről Maresch Dániel elmondta: decembertől látható majd a mozikban az Én vagyok a Vihar című film Daniele Luchetti rendezésében, főszereplője a szintén nagy sikerrel vetített A hely, valamint a Teljesen idegenek főszerepét is alakító Marco Giallini. Jövőre újabb hat film forgalmazását tervezi, ezek fele mindenképpen olasz lesz, de hogy végül mely alkotások kerülnek a magyar nézők elé, azt leginkább a berlini és a cannes-i filmfesztiválok idején zajló filmvásárok vetítésein dönti el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.