EUR: 321,24 Ft
CHF: 281,97 Ft
2019. április 24., szerda
György

Egyéb XXII.kerület

Civil összefogással jelent meg a budatétényi temető történetét feldolgozó kötet

A Szent Imre Otthonban mutatták be Sarnóczay György Budatétényi temető 1875–1988 című könyvét, majd a könyv tárgyának helyszínén tartottak közös megemlékezést, fejet hajtva a budatétényi ősök előtt.

Civil összefogásból származó adományokból és a Klauzál Gábor Társaság segítségével sikerült megjelentetnie a Budatétényi Polgári Körnek (BPK) Sarnóczay György Budatétényi temető 1875–1988 című kötetét, amely már a szerző halála előtt elkészült.


– Sarnóczay Gyurival rengeteget dolgoztunk együtt, a polgári kör tagjaként nagyon sokat tett, hogy a lakóhelyünk történetét megismerhessük. Ehhez a munkájához a Barosson élt Felker Győző bácsitól kapott rengeteg anyagot, amelyeket felhasznált. A budatétényi temető történetével még életében teljesen elkészült, az önkormányzat támogatásával sikerült betördeltetni, de a könyvét csak most sikerült kiadnunk – számolt be Kolláthné Hollóssy Rita, a BPK tiszteletbeli elnöke. Tóth Melinda elnök hozzátette, köszönettel tartoznak annak a nagyon sok lokálpatrióta civilnek, akik magánszemélyként vagy vállalkozásukon keresztül támogatták ennek a hagyományőrző munkának a megjelentetését.

– Örülök, hogy részese lehetek ennek a méltó megemlékezésnek, egyfelől Sarnóczay Györgyre, másfelől azokra az ősökre, akiket az egykori helyi temető történetének megírásával megőrzünk az utókor számára. Örömmel hallottuk Kocsondi György önkormányzati képviselőtől, hogy a tervek szerint egy emlékparkot hoznak létre az egykori budatétényi temető helyén, ahol a jelenlegi Wolf kripta mellett egy másik kis kápolna is épülhet a helyi svábok tiszteletére.


A Budatétényi temető… című kiadvány nem kerül kereskedelmi forgalomba, de akit érdekel a kötet, a Budatétényi Polgári Körnek jelezheti.

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

  • A húsvét még ma is üzenettel bír

    A húsvét még ma is üzenettel bír

    Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.