EUR: 334,58 Ft
CHF: 305,84 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Egyéb XXII.kerület

Civil összefogással jelent meg a budatétényi temető történetét feldolgozó kötet

A Szent Imre Otthonban mutatták be Sarnóczay György Budatétényi temető 1875–1988 című könyvét, majd a könyv tárgyának helyszínén tartottak közös megemlékezést, fejet hajtva a budatétényi ősök előtt.

Civil összefogásból származó adományokból és a Klauzál Gábor Társaság segítségével sikerült megjelentetnie a Budatétényi Polgári Körnek (BPK) Sarnóczay György Budatétényi temető 1875–1988 című kötetét, amely már a szerző halála előtt elkészült.


– Sarnóczay Gyurival rengeteget dolgoztunk együtt, a polgári kör tagjaként nagyon sokat tett, hogy a lakóhelyünk történetét megismerhessük. Ehhez a munkájához a Barosson élt Felker Győző bácsitól kapott rengeteg anyagot, amelyeket felhasznált. A budatétényi temető történetével még életében teljesen elkészült, az önkormányzat támogatásával sikerült betördeltetni, de a könyvét csak most sikerült kiadnunk – számolt be Kolláthné Hollóssy Rita, a BPK tiszteletbeli elnöke. Tóth Melinda elnök hozzátette, köszönettel tartoznak annak a nagyon sok lokálpatrióta civilnek, akik magánszemélyként vagy vállalkozásukon keresztül támogatták ennek a hagyományőrző munkának a megjelentetését.

– Örülök, hogy részese lehetek ennek a méltó megemlékezésnek, egyfelől Sarnóczay Györgyre, másfelől azokra az ősökre, akiket az egykori helyi temető történetének megírásával megőrzünk az utókor számára. Örömmel hallottuk Kocsondi György önkormányzati képviselőtől, hogy a tervek szerint egy emlékparkot hoznak létre az egykori budatétényi temető helyén, ahol a jelenlegi Wolf kripta mellett egy másik kis kápolna is épülhet a helyi svábok tiszteletére.


A Budatétényi temető… című kiadvány nem kerül kereskedelmi forgalomba, de akit érdekel a kötet, a Budatétényi Polgári Körnek jelezheti.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.