EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Egyéb Pécs

„Csak a hősöknek és mártíroknak van igazuk”

Az 1956-os forradalom leverésének 62. évfordulóján a város az Aradi vértanúk úti 1956-os kopjafánál tisztelgett a forradalmat vérbe fojtó szovjet megtorlás során elhunyt hősök és mártírok emléke előtt.

Csak a hősöknek és a mártíroknak van igazuk, életük és haláluk irányjelző, mérték a magyar haza és függetlenség megvédésében – jelentette ki Őri László. Pécs alpolgármestere november 4-én a baranyai megyeszékhely önkormányzatának megemlékezésén hangsúlyozta: a „törvény nevében törvénytelen ítéletek születtek”, amelyek következtében százakat akasztottak fel, ezreket vertek agyon és kínoztak halálra, tízezreket börtönöztek be, és százezrek hagyták el az országot. Rámutatott: a múlt nem a törvény, hanem az igazság nevében követeli a jogait, ezért kötelességünk újra és újra áttörni a hallgatás falát. Az igazság nevében ma elmondhatjuk vádbeszédünket „a hazaárulók és hamis hazafiak ellen” – mondta, majd a jelenhez kapcsolódva úgy folytatta: felelősnek tartja mindazokat, akik ma is képesek arra, hogy idegen érdekeket szolgálva elárulják Magyarországot. Őri László szerint felelősek azok is, akik a jelenben „művészetüket, tehetségüket, tudásukat arra használják, hogy a magyar kultúrát, szellemi kincseinket és keresztény hitünket devalválják”.


Az eseményen a pécsi és a Baranya Megyei Önkormányzat, az 1956-os, illetve recski szervezetek, a Jobbik és az MSZP helyi szervezeteinek képviselői helyezték el az emlékezés virágait az Aradi vértanúk úton található 1956-os kopjafánál. Szintén koszorút helyezett el a megemlékezésen Keresztes László Lóránt, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Hohn Krisztina, a párt országgyűlési képviselője. Az eseményt követően a megemlékezők fáklyákkal indultak el a Széchenyi térre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.