EUR: 334,79 Ft
CHF: 306,86 Ft
2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Pécs

„Csak a hősöknek és mártíroknak van igazuk”

Az 1956-os forradalom leverésének 62. évfordulóján a város az Aradi vértanúk úti 1956-os kopjafánál tisztelgett a forradalmat vérbe fojtó szovjet megtorlás során elhunyt hősök és mártírok emléke előtt.

Csak a hősöknek és a mártíroknak van igazuk, életük és haláluk irányjelző, mérték a magyar haza és függetlenség megvédésében – jelentette ki Őri László. Pécs alpolgármestere november 4-én a baranyai megyeszékhely önkormányzatának megemlékezésén hangsúlyozta: a „törvény nevében törvénytelen ítéletek születtek”, amelyek következtében százakat akasztottak fel, ezreket vertek agyon és kínoztak halálra, tízezreket börtönöztek be, és százezrek hagyták el az országot. Rámutatott: a múlt nem a törvény, hanem az igazság nevében követeli a jogait, ezért kötelességünk újra és újra áttörni a hallgatás falát. Az igazság nevében ma elmondhatjuk vádbeszédünket „a hazaárulók és hamis hazafiak ellen” – mondta, majd a jelenhez kapcsolódva úgy folytatta: felelősnek tartja mindazokat, akik ma is képesek arra, hogy idegen érdekeket szolgálva elárulják Magyarországot. Őri László szerint felelősek azok is, akik a jelenben „művészetüket, tehetségüket, tudásukat arra használják, hogy a magyar kultúrát, szellemi kincseinket és keresztény hitünket devalválják”.


Az eseményen a pécsi és a Baranya Megyei Önkormányzat, az 1956-os, illetve recski szervezetek, a Jobbik és az MSZP helyi szervezeteinek képviselői helyezték el az emlékezés virágait az Aradi vértanúk úton található 1956-os kopjafánál. Szintén koszorút helyezett el a megemlékezésen Keresztes László Lóránt, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Hohn Krisztina, a párt országgyűlési képviselője. Az eseményt követően a megemlékezők fáklyákkal indultak el a Széchenyi térre.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Felvidéken járt Miklós Péter

    A Felvidéken járt Miklós Péter

    A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.