2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb V.kerület

Családbarát az önkormányzat

Családbarát Önkormányzat díjjal tüntette ki Belváros-Lipótváros önkormányzatát a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Az V. kerület egy héttel korábban a Gyermekbarát Település díjat nyerte el az UNICEF-től, két éve pedig az Idősbarát Önkormányzat díjat kapta meg.

A családok évét ünnepeljük idén, ezért nagy jelentősége van az elismerésnek, amelyet a Nagycsaládosok Országos egyesülete ítélt oda Belváros-Lipótváros önkormányzatának. A civil szervezet három év után megújulva, a nemzetközi sztenderdeket is figyelembe véve hirdette meg a legrangosabb önkormányzatoknak ítélhető civil elismerést. A határidőig 44 magyarországi település önkormányzata adta be pályamunkáját, ezek közül választották ki Belváros-Lipótváros pályázatát. Az elismerést október 19-én az Országházban vette át Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester.


Az elismerést az Országházban vette át Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester

És hogy mivel érdemelhet ki egy önkormányzat egy ilyen díjat? Belváros önkormányzata már a családtervezéstől mindvégig a családok mellett áll intézkedéseivel, támogatásaival. A házasulandó párokat jegyescsomaggal ajándékozzák meg,  születéskor babakötvénnyel és babacsomaggal köszöntik az újszülötteket, majd a családok életében fontos eseményekhez (húsvét, beiskolázás, karácsony) Erzsébet-utalvánnyal járulnak hozzá. Évenkénti rendszerességgel alma-, muskátli-, burgonya- és fenyőfaakciókat tartanak, továbbá az adott életkor igényeinek megfelelően az ajánlott védőoltások költségeinek átvállalásával, ingyenes füzetcsomaggal, a tömegközlekedési bérlet költségének finanszírozásával, tanulmányi ösztöndíjakkal gondoskodnak a kerületben élő családokról.

Közterületi fejlesztéseik során is mindig szem előtt tartják a családok érdekeit, emiatt törekszenek minél több zöld felület kialakítására, parkjaik, játszótereik állandó karbantartására, megújulására, szabadtéri fitnesz- és sporteszközökkel való felszerelésére.


A közösségi élményekkel való feltöltődés érdekében kedvezményes színház- és mozibérleteket biztosítanak és rendszeresen szerveznek családi programokat, például a Családi Piknik és a Budapestért díjjal kitüntetett Belvárosi Fesztivál alkalmával. A 2017-ben átadott Belvárosi Közösségi Tér kialakítása egyértelműen összegzi mindazt, amit az Idős- és Családbarát Díj, valamint a Gyerekbarát Település cím jelent. Belváros önkormányzata Magyarországon egyedülálló intézményt hozott létre, amelyre második otthonukként tekinthetnek a belvárosiak, ahol 0–99 éves korig mindenki megtalálja a helyét.

A Nagycsaládosok Országos egyesülete első alkalommal 2005. július 11-én, a népesedés világnapján a pozitív példák megerősítése céljával adta ki a Családbarát Önkormányzat díjat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.