2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Debrecen

Családbarát címet kapott az önkormányzat

A Családbarát Önkormányzat címet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete adományozza minden évben. Debrecen először pályázott az egyesület felhívására. A Gondoskodó Város program elemei elnyerték az 1987 óta működő civil szervezet döntéshozóinak elismerését, így 2018-ban városunk megkapta a megtisztelő címet.

– Debrecenben 1998 óta tart a családbarát szemléletű városfejlesztés, amelynek eredménye ez az elismerés. A Gondoskodó Város program a születéstől az időskorig nyújt a kötelező önkormányzati feladatokon túl is segítséget a debrecenieknek. Önkormányzati támogatással anyatejgyűjtő állomás működik a városban. Az országos ismertségre szert tett négyes ikrek születésének apropóján fogadtuk el a többes ikrek családjainak nyújtandó támogatást. Különlegesség, hogy Debrecenben a kismamák a legalacsonyabb díjért vásárolhatnak DKV-bérletet. A rászoruló gyermekeknek hétvégente és a tanítási szünetekben is biztosítunk meleg ételt, azon gyermekek számára pedig, akik betegség miatt tartósan kénytelenek kórházban maradni, kórházi pedagógust foglalkoztatunk – nyilatkozta Széles Diána alpolgármester.


A debreceni fiatalok számos ösztöndíjra pályázhatnak: a Cívis Talentum, a Bursa Hungarica, a Békessy Béla-ösztöndíjjal is támogatja őket a város, amely a Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítványt is működteti.

– Létrehoztuk az oktatási tanácsot, ahol összehangoljuk az oktatási fejlesztéseket, emellett az Új Főnix Tervben 10 milliárd forintot fordítunk iskolai és kollégiumi korszerűsítésekre – mondta el az alpolgármester, majd hozzátette: az Új Főnix Terv része az Ötholdas Pagony átalakítása 1,5 milliárd forintos forrásból, de az összes turisztikai fejlesztés alapja, hogy a családoknak nyújtson élményeket Debrecenben. A városrészi családi rendezvények, a Galiba fesztivál és a szinte minden hétvégére jutó kulturális és szabadidős események azt a célt szolgálják, hogy jó legyen városunkban élni.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.