EUR: 345,10 Ft
CHF: 319,93 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Egyéb XXI.kerület

Csepelen tartotta a főváros a megemlékezést

Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából emlékplakettet helyeztek a Csepeli Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont területén. Az emlékplakett alkotója Ducki Krzysztof képzőművész.

Borbély Lénárd polgármester örömét fejezte ki, hogy a fővárosi önkormányzat Csepelen tartja Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából a megemlékezését. A kerületben található a legtöbb lengyel emlékmű, a rendezvényközpont területén helyezték el a vértanúként meghalt boldog Jerzy Popieluszko emlékművét és a haranglábat.


Szalay-Bovrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy Lengyelország 123 év után vált újra függetlenné. Miközben önálló és egységes ország lett, Magyarország szétszakadt az első világháború után. A két nép barátsága azonban szoros maradt.

– Országaink sorsa több mint ezer éve fonódik össze a történelemben. Összekapcsoltak bennünket a közös uralkodók, a függetlenségért vívott harcok. Báthory István egyszerre volt erdélyi fejedelem és Lengyelország királya, a lengyel Bem József tábornok pedig a magyarokkal együtt harcolt a 1848–49-es szabadságharc idején. Az 1956-os forradalom alatt elsőként a lengyelek siettek a magyarok segítségére, amikor emberek sokasága adott vért. Budapestnek Krakkó a testvérvárosa, és közös kiállításon mutatják be a két város történelmét. Budapesten található a katiny vérengzés áldozatainak emlékparkja. A magyar fővárosban összesen tizenegy lengyel vonatkozású emlékhely található.


Németh Szilárd országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy Csepel kiemelten ápolja a lengyel–magyar barátságot. A száz évvel ezelőtt történtek Magyarország számára az összeomlást jelentette, Lengyelországnak pedig a nemzet újjászületését. A két nép közötti legendás barátság hosszú időre nyúlik vissza, s ez az idők folyamán nem változott, inkább erősödött.

– A XX. században is kölcsönösen számíthattunk egymásra. Magyarország szállított fegyvereket a függetlenségéért harcoló Lengyelországnak, ők pedig mellettünk voltak, amikor 1956-ban a magyar forradalmárok vívták harcukat a bolsevizmus ellen. A jövő is összekapcsol bennünket, mert mindketten békés és erős Közép-Európát akarunk, ami lendületet adhat az Európai Uniónak is. Egyik nemzet számára sem könnyű a függetlenségért való harca, de csak a független nemzetek közössége hozhat sikert Európában.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.