2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Hódmezővásárhely

Csillámporos történelem: Len-in Mánia az Emlékpontban

November 9-én nyílt meg az Emlékpont és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közös kiállítása a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben. A középpontba ezúttal Lenin került, de egy kicsit más megközelítésben. 

Nem kigúnyolni szeretnék a tárlattal az előző rendszert, hanem az egészet új köntösben szeretnék bemutatni történelmi kontextusba ágyazva – főleg a fiataloknak.

A rendszerváltás után 30 évvel még mindig sok szempontból kényes vagy egyenesen tabu a közelmúltról beszélni. Egy Leninről szóló tárlat megrendezése már önmagában is sokakban erős érzelmeket kelt. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és az Emlékpont most arra vállalkozott, hogy a szocialista rendszer egyik alappillérének számító személyt helyezi a középpontba egy időszaki kiállítás kapcsán, amelynek címe Len-in Mánia. A koncepció nagyon egyedi, friss, mondhatni trendi: Udvardy Csaba baleseti sebész sajátos szobrai kerülnek a középpontba.


Udvardy Csaba sebészorvos, a szobrok alkotója

Az alkotó és Fertőszögi Péter művészettörténész, a tárlat kurátora régi ismerősök, így a közel egy évtizede készülő szobrokat Fertőszögi Péter szinte a születésüktől fogva ismeri. Az, hogy ezeket a tárgyakat tárlatba rendezzék, már elég régi ötlet, azonban nem találtak megfelelő helyet, ahol méltó helyen lennének. Másfél évvel ezelőtt Fertőszögi Péter és Szűcs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese az Emlékpont mellett döntött.

Fertőszögi Péter művészettörténész, a tárlat kurátora

Az alkotások a szocializmus, kommunizmus egy-egy szeletét, jelenségét mutatják be nagyon szemléletes, vicces formában, amihez minden esetben rövid magyarázó szöveg is társul. – Fiatalkoromban csomó mindennel találkoztam, amit a mai fiatalok már nem is értenek. Például hogy ötévente lehetett Nyugatra menni. Mi egy ilyen agymosott állapotban nőttünk fel – fogalmazott Udvardy Csaba.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.