EUR: 336,87 Ft
CHF: 314,29 Ft
2020. január 24., péntek
Timót

Egyéb Hódmezővásárhely

Csillámporos történelem: Len-in Mánia az Emlékpontban

November 9-én nyílt meg az Emlékpont és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közös kiállítása a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben. A középpontba ezúttal Lenin került, de egy kicsit más megközelítésben. 

Nem kigúnyolni szeretnék a tárlattal az előző rendszert, hanem az egészet új köntösben szeretnék bemutatni történelmi kontextusba ágyazva – főleg a fiataloknak.

A rendszerváltás után 30 évvel még mindig sok szempontból kényes vagy egyenesen tabu a közelmúltról beszélni. Egy Leninről szóló tárlat megrendezése már önmagában is sokakban erős érzelmeket kelt. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és az Emlékpont most arra vállalkozott, hogy a szocialista rendszer egyik alappillérének számító személyt helyezi a középpontba egy időszaki kiállítás kapcsán, amelynek címe Len-in Mánia. A koncepció nagyon egyedi, friss, mondhatni trendi: Udvardy Csaba baleseti sebész sajátos szobrai kerülnek a középpontba.


Udvardy Csaba sebészorvos, a szobrok alkotója

Az alkotó és Fertőszögi Péter művészettörténész, a tárlat kurátora régi ismerősök, így a közel egy évtizede készülő szobrokat Fertőszögi Péter szinte a születésüktől fogva ismeri. Az, hogy ezeket a tárgyakat tárlatba rendezzék, már elég régi ötlet, azonban nem találtak megfelelő helyet, ahol méltó helyen lennének. Másfél évvel ezelőtt Fertőszögi Péter és Szűcs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese az Emlékpont mellett döntött.

Fertőszögi Péter művészettörténész, a tárlat kurátora

Az alkotások a szocializmus, kommunizmus egy-egy szeletét, jelenségét mutatják be nagyon szemléletes, vicces formában, amihez minden esetben rövid magyarázó szöveg is társul. – Fiatalkoromban csomó mindennel találkoztam, amit a mai fiatalok már nem is értenek. Például hogy ötévente lehetett Nyugatra menni. Mi egy ilyen agymosott állapotban nőttünk fel – fogalmazott Udvardy Csaba.


Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.