2020. április 07., kedd
Herman

Egyéb II.kerület

Cukrászat, ahol hűségesek a hagyományokhoz és a közösséghez

Auguszt József szüleitől: Olga asszonytól és  Elemér bácsitól vette át a Fény utcai üzletet, amelyet lassan húsz éve feleségével együtt működtet.

– A férjemmel a János kórházban ismerkedtünk meg, ahol én ápolónőként dolgoztam, de valószínűleg már korábban is találkoztunk, még amikor ő ferences diákként Erdélybe kirándult éppen a mi falunkban, Székelyvarságba, ahol én a nagyszülőknél voltam. Aztán addig-addig járt a férjem a Jánosba a sebészetre, míg én eljöttem vele a cukrászdába – mesélte Ibolya, aki ma már olyan jól kézben tartja a cukrászatot, mintha világ életében ezzel foglalkozott volna.


– Nagyon sokat tanultam az apósomtól, ő talán még többet udvarolt nekem, mint a férjem. Mindig maga mellett tartott, mindent megmutatott. Elemér bácsi csodálatos ember volt, szerette a szakmát, amit csinált, és az embereket, akiknek a süteményeket készítette nagy gonddal. Azon kívül, hogy hat nyelven beszélt, talpig úriember volt és nagyszerű cukrász.

Ibolya szavaiból kiderül, hogy a felmenők magasra tették a mércét, nem kérdés tehát, hogy ehhez kell igazodni és méltónak maradni.


– Ahhoz, hogy ezt a minőséget több generáción keresztül fent lehessen tartani, az évtizedek alatt felhalmozódott tudás mellett szorgalomra és a szakma szeretetére is szükség van. A nap 24 órájából 18-at dolgozunk. Három gyermekünknek is ennek a munkának az örömét igyekszünk megmutatni. Most úgy tűnik, nálunk a fiunk és a két lányunk közül a legkisebb fogja továbbvinni a családi cukrászatot – árulta el Ibolya. A Fény utcai üzlet háziasszonya miközben végigvezetett a lenti és az emeleti szinten, felvette a napi rendeléseket, beült segíteni a kasszába és négy nyelven szólt pár jó szót a külföldi vendégekhez is, azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy a minőségi alapanyagokat igyekszik elsősorban a helyi és közeli termelőktől beszerezni. Így tudtuk meg, hogy a fügét például a Küküllő utcai Kenyérmanufaktúrából, Záboji Rita kertjéből kapja, ahogyan annak idején az Auguszt-ősök is lakóhelyükről, Budatétényből szerezték be a mandulát és az őszibarackot a süteményekhez.

– A kistermelőket pártoljuk a férjemmel együtt. Mi úgy gondoljuk, nem lehet mindent gépesíteni, mert akkor megszűnnek az emberi kapcsolatok. A nálunk dolgozók közül van, aki már 40 éve itt van. Mi hűségesek vagyunk az örökségül kapott hagyományainkhoz, a minőséghez, a vendégeinkhez, ahhoz a közösséghez, akikkel összetartozunk.

 

Kapcsolódó Cikkek