EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Belföld

Demeter Márta visszahívását kéri a honvédelmi bizottság

Határozati javaslatban kéri Kövér László házelnöktől az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága, hogy hívja vissza Demeter Mártát, a bizottság LMP-s alelnökét a NATO parlamenti közgyűléséből.

Az erről szóló határozati javaslatot 4 kormánypárti képviselő igen, és Demeter Márta nem szavazata mellett fogadta el csütörtöki ülésén a testület.


Az ülés szünetében Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke azt hangsúlyozta: nem nyilvános katonai adatot nyilvánosságra hozni egy olyan “vörös vonal”, melynek átlépése nem maradhat következmények nélkül.

Mint felidézte: Demeter Márta, a honvédelmi bizottság alelnökeként nem nyilvános katonai repülési adatokhoz jutott, s azokat nyilvánosságra hozta. Ezzel – mint megjegyezte – Demeter Márta megszegte parlamenti esküjét, mert abban az is benne van, hogy a képviselő a “szolgálati titkot megtartja”.


Kósa Lajos szerint Demeter Márta tette sértheti a katonai misszió sikerét, az akcióban részt vevő katona és családtagjai biztonságát. Ráadásul Demeter Márta egy 3 éves kislány személyes adataival élt vissza, mikor azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lánya utazott a katonai gépen. Emellett Demeter Márta Maróth Gáspár katonai repülésével való utazásával kapcsolatban is tévedett – ismertette Kósa Lajos, megjegyezve: a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatójának joga van utazni a honvédség gépeivel.

Kiemelte: a honvédelmi és rendészeti bizottság úgy gondolja a parlamenti esküt komolyan kell venni. Ha valaki azt nem tartja be, annak következményei kell, hogy legyenek. Megjegyezte: a magyar Országgyűlés tekintélyének megőrzése érdekében nem delegálhatnak épp a NATO parlamenti közgyűlésébe olyan képviselőt, aki nem nyilvános katonai adatot nyilvánosságra hozott.

Elmondta: Magyarország a NATO parlamenti közgyűlésébe 7 képviselőt delegál, négy kormánypártit és három ellenzékit. Ezt az arányt tartani szeretnék. Ha az ellenzék megállapodik az LMP is delegálhat egy másik képviselőt a testületbe – közölte Kósa Lajos.

A Demeter Márta NATO parlamenti közgyűléséből való visszahívását kérő határozati javaslat szavazásán Vadai Ágnes és a szocialista Harangozó Tamás már nem vett részt, így annak elfogadására csak Demeter Márta szavazott nemmel.

Az ülés után Kósa Lajos kérdésre válaszolva azt is elmondta: a honvédelmi és rendészeti bizottság foglalkozni fog a migránsoknak tömegével kibocsátott névtelen bankkártyák ügyével.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek