EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Egyéb Hódmezővásárhely

Digitális kokain versus valós élmények

Fejleszt vagy butít a képernyőhasználat, illetve az internet? Erről tartott előadást a közelmúltban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató Hódmezővásárhelyen.

Pró és kontra lehetnek érvek, miért jó vagy éppen nem jó az internet, a számítógép-használat. A kutatók szerint azonban a vibráló kép, a gyors és egyre erősödő stimulusok, a feldolgozhatatlan mennyiségű információ – majd az életkornak nem megfelelő tartalmak – pontosan olyan hatást váltanak ki az agyban, mint a droghasználat. Ezért nevezik a monitort digitális kokainnak is. Az okos eszközök visszafordíthatatlan, maradandó károsodást okozhatnak a fejlődő idegrendszerben – állítják a kutatók.


Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató

– Az életkornak nem megfelelő vagy éppen túlzott géphasználat az egészséges fejlődéshez szükséges képességek kialakulását megzavarhatja, sokszor károsíthatja is a gyermeket. Hároméves korig egyáltalán nem ajánlott a monitorral való találkozás. Óvodáskorban legfeljebb napi fél óra ellenőrzött képernyőhasználat javasolható. Kisiskolásként tizenkét éves korig – a tartalom megfelelő szűrésével – maximum napi egy óra ellenőrzött monitorhasználat elfogadható (ez a képernyőn nézett mesét is magában foglalja), és a gyermekkor további részében is csak lassan, fokozatosan és korlátok között tartva javasolható a számítógép-használatra szánt idő növelése – tudtuk meg Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatótól.

Ha kialakul a függőség, mindenképpen szakember segítségét kell kérni
Fotó: Pixabay

Az előadásból kiderült, hogy a függőség nagyon hamar kialakulhat a gyerekeknél, de a felnőtteknél is. Ezt a legtöbbször nem akarjuk észrevenni, azonban komoly problémáról van szó. Mindenképpen törekedni kell arra, hogy a valódi társas kapcsolatok, élmények erősödjenek az egyénnél. Illetve ha kialakul a függőség, mindenképpen szakember segítségét kell kérni, de a legjobb a megelőzés.


Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.