EUR: 322,16 Ft
CHF: 283,49 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Egyéb Hódmezővásárhely

Digitális kokain versus valós élmények

Fejleszt vagy butít a képernyőhasználat, illetve az internet? Erről tartott előadást a közelmúltban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató Hódmezővásárhelyen.

Pró és kontra lehetnek érvek, miért jó vagy éppen nem jó az internet, a számítógép-használat. A kutatók szerint azonban a vibráló kép, a gyors és egyre erősödő stimulusok, a feldolgozhatatlan mennyiségű információ – majd az életkornak nem megfelelő tartalmak – pontosan olyan hatást váltanak ki az agyban, mint a droghasználat. Ezért nevezik a monitort digitális kokainnak is. Az okos eszközök visszafordíthatatlan, maradandó károsodást okozhatnak a fejlődő idegrendszerben – állítják a kutatók.


Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató

– Az életkornak nem megfelelő vagy éppen túlzott géphasználat az egészséges fejlődéshez szükséges képességek kialakulását megzavarhatja, sokszor károsíthatja is a gyermeket. Hároméves korig egyáltalán nem ajánlott a monitorral való találkozás. Óvodáskorban legfeljebb napi fél óra ellenőrzött képernyőhasználat javasolható. Kisiskolásként tizenkét éves korig – a tartalom megfelelő szűrésével – maximum napi egy óra ellenőrzött monitorhasználat elfogadható (ez a képernyőn nézett mesét is magában foglalja), és a gyermekkor további részében is csak lassan, fokozatosan és korlátok között tartva javasolható a számítógép-használatra szánt idő növelése – tudtuk meg Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatótól.

Ha kialakul a függőség, mindenképpen szakember segítségét kell kérni
Fotó: Pixabay

Az előadásból kiderült, hogy a függőség nagyon hamar kialakulhat a gyerekeknél, de a felnőtteknél is. Ezt a legtöbbször nem akarjuk észrevenni, azonban komoly problémáról van szó. Mindenképpen törekedni kell arra, hogy a valódi társas kapcsolatok, élmények erősödjenek az egyénnél. Illetve ha kialakul a függőség, mindenképpen szakember segítségét kell kérni, de a legjobb a megelőzés.


Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Beszédszintetizátor, legórobot, CNC-marógép, lézervágó, 3D-s nyomtató és pendrive-ról vezérelhető varrógép is helyet kapott a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Akacs Mihály utcai épületében újonnan kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhelyben.