2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Hódmezővásárhely

Digitális kokain versus valós élmények

Fejleszt vagy butít a képernyőhasználat, illetve az internet? Erről tartott előadást a közelmúltban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató Hódmezővásárhelyen.

Pró és kontra lehetnek érvek, miért jó vagy éppen nem jó az internet, a számítógép-használat. A kutatók szerint azonban a vibráló kép, a gyors és egyre erősödő stimulusok, a feldolgozhatatlan mennyiségű információ – majd az életkornak nem megfelelő tartalmak – pontosan olyan hatást váltanak ki az agyban, mint a droghasználat. Ezért nevezik a monitort digitális kokainnak is. Az okos eszközök visszafordíthatatlan, maradandó károsodást okozhatnak a fejlődő idegrendszerben – állítják a kutatók.


Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató

– Az életkornak nem megfelelő vagy éppen túlzott géphasználat az egészséges fejlődéshez szükséges képességek kialakulását megzavarhatja, sokszor károsíthatja is a gyermeket. Hároméves korig egyáltalán nem ajánlott a monitorral való találkozás. Óvodáskorban legfeljebb napi fél óra ellenőrzött képernyőhasználat javasolható. Kisiskolásként tizenkét éves korig – a tartalom megfelelő szűrésével – maximum napi egy óra ellenőrzött monitorhasználat elfogadható (ez a képernyőn nézett mesét is magában foglalja), és a gyermekkor további részében is csak lassan, fokozatosan és korlátok között tartva javasolható a számítógép-használatra szánt idő növelése – tudtuk meg Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatótól.

Ha kialakul a függőség, mindenképpen szakember segítségét kell kérni
Fotó: Pixabay

Az előadásból kiderült, hogy a függőség nagyon hamar kialakulhat a gyerekeknél, de a felnőtteknél is. Ezt a legtöbbször nem akarjuk észrevenni, azonban komoly problémáról van szó. Mindenképpen törekedni kell arra, hogy a valódi társas kapcsolatok, élmények erősödjenek az egyénnél. Illetve ha kialakul a függőség, mindenképpen szakember segítségét kell kérni, de a legjobb a megelőzés.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.