2018. november 13., kedd
Szilvia

Egyéb Hódmezővásárhely

Digitális kokain versus valós élmények

Fejleszt vagy butít a képernyőhasználat, illetve az internet? Erről tartott előadást a közelmúltban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató Hódmezővásárhelyen.

Pró és kontra lehetnek érvek, miért jó vagy éppen nem jó az internet, a számítógép-használat. A kutatók szerint azonban a vibráló kép, a gyors és egyre erősödő stimulusok, a feldolgozhatatlan mennyiségű információ – majd az életkornak nem megfelelő tartalmak – pontosan olyan hatást váltanak ki az agyban, mint a droghasználat. Ezért nevezik a monitort digitális kokainnak is. Az okos eszközök visszafordíthatatlan, maradandó károsodást okozhatnak a fejlődő idegrendszerben – állítják a kutatók.


Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató

– Az életkornak nem megfelelő vagy éppen túlzott géphasználat az egészséges fejlődéshez szükséges képességek kialakulását megzavarhatja, sokszor károsíthatja is a gyermeket. Hároméves korig egyáltalán nem ajánlott a monitorral való találkozás. Óvodáskorban legfeljebb napi fél óra ellenőrzött képernyőhasználat javasolható. Kisiskolásként tizenkét éves korig – a tartalom megfelelő szűrésével – maximum napi egy óra ellenőrzött monitorhasználat elfogadható (ez a képernyőn nézett mesét is magában foglalja), és a gyermekkor további részében is csak lassan, fokozatosan és korlátok között tartva javasolható a számítógép-használatra szánt idő növelése – tudtuk meg Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatótól.

Ha kialakul a függőség, mindenképpen szakember segítségét kell kérni
Fotó: Pixabay

Az előadásból kiderült, hogy a függőség nagyon hamar kialakulhat a gyerekeknél, de a felnőtteknél is. Ezt a legtöbbször nem akarjuk észrevenni, azonban komoly problémáról van szó. Mindenképpen törekedni kell arra, hogy a valódi társas kapcsolatok, élmények erősödjenek az egyénnél. Illetve ha kialakul a függőség, mindenképpen szakember segítségét kell kérni, de a legjobb a megelőzés.


Kapcsolódó Cikkek

 • Jövőd a tét!

  Jövőd a tét!

  A „Jövőd a tét!” pályaválasztási kiállítást a közelmúltban rendezték meg a Messzi István Sportcsarnokban. Az általános iskolás gyerekek nem ismerik a szakmák tartalmát, de általában határozott véleményük van arról, milyen szakterületen szeretnének továbbtanulni.

 • A hősök neve az égbe kiállt

  A hősök neve az égbe kiállt

  1956 egy csoda, amikor egy ország nem félt, és minden ízében megtapasztalhatta, hogy ilyen nagy dolog a szabadság – fogalmazott november 4-i megemlékező beszédében Balogh László, a humán bizottság elnöke.

 • Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  A jobbikos városvezetés ad hoc alapon működteti a várost, nincs jövőképük, ezért egyetlen cég késleltetett adóbefizetése miatt már kétségbeestek. Közben sok millióba kerülő politikai állást tartanak fenn.