2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Belföld

Dobrev Klára kínosan magyarázkodik

Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára tagadja, hogy bármiféle kapcsolata lenne a nemzetközi pénzmosásért Interpol-körözés alatt álló Vaszi­lev családdal. A cég­bí­ró­sági ira­tokból viszont egyértelműen kiderül, hogy komoly üzleti kapcsolatban álltak.

Amint a Lokál is beszámolt róla, a Gyurcsány család jó barátait és üzlettársait, Cvetan Vaszilevet és Antoaneta Vassilevát 600 milliárd forintnyi lopás miatt körözi az Interpol. A Gyur­csány–Dob­rev há­zas­pár­ az ügy kirobbanásakor természetesen tagadta, hogy ismerné a bolgár bűnözőket, azonban a Ripost szerint ez hazugság, hiszen céges papírok bizonyítják, hogy van kapcsolat a felek között.


„Kóka János 2011 novemberében közös szófiai vállalkozást alapított Gyurcsány Ferenccel – Cellum Bulgaria AD néven. A Cellum Global Zrt. korábban közleményben tudatta, hogy a bolgár Corpbankkal szövetkezve (ennek a banknak a kirablása miatt adták ki később a nemzetközi körözést a Vas­zi­lev házaspár ellen – a szerk.) épp a Balkán meghódítására készül” – írta még 2011-ben a Heti Válasz.

Amint a Heti Válasz cikkéből kiderül, a Cellum Bulgaria AD-ben részesedést vásárolt az Altus-ConsAlt Nemzetközi Tanácsadó Kft., amely Gyurcsány Ferenc Altus Befektetési Zrt.-jének a leányvállalata. A lap birtokában lévő hiteles cégiratok szerint a Cellum Bulgariában 38 százaléka van a Kóka-féle Cellum Globalnak, a maradék 12 százalék pedig az Altus-ConsAlté. Később kiderült, hogy a cég másik fele az Interpol-körözés alatt álló Vaszilev család tulajdonában van.


Dobrev Klára azt állította, hogy nem ismeri a bolgár bűnözőket. Ez azért érdekes, mert 2012-ben ő maga dicsekedett el azzal, hogy milyen komoly üzletet kötött a Corpbankkal együttműködve. Ugyanerről beszélt a Magyar Narancsnak Kóka János is.

„Dobrev Klára – lévén édesapja bolgár származású, és ő maga is kiválóan beszéli a nyelvet – Bulgáriában komoly hely­ismerettel és üzleti kapcsolatokkal rendelkezik, ezért őt kértem meg, hogy a bolgár piacon nézzük meg, milyen lehetőségeink lennének” – mondta a lapnak 2015-ben az egykori SZDSZ-es gazdasági miniszter.

Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint pártja továbbra is választ vár Gyurcsány Ferenctől arra a kérdésre, hogy a bolgár üzlettársa által ellopott pénzből jutott-e Magyarországra, a cégeihez, illetve pártjához.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját, A varázsfuvolát tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) német nyelven, magyar feliratozással, Hábetler András rendezésében április 30-án a pécsi Kodály Központban – tájékoztatta az együttes az MTI-t.

 • Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Európának új vezetőkre van szüksége, olyanokra, akik felismerik az európai emberek érdekeit, és képesek is azokat megvédeni – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Bizottság elnökének kijelentésére.

 • Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Csaknem háromszor nagyobb eséllyel kapnak el valamilyen fertőzést azok a macskák, amelyeket gazdáik hagynak szabadon kószálni a külvilágban, mint azok a cicák, amelyeket nem engednek ki a szabadba – állapították meg amerikai kutatók, megjegyezve, hogy a házi macskák bizonyos betegségei az emberre is átterjedhetnek.