EUR: 336,87 Ft
CHF: 314,27 Ft
2020. január 24., péntek
Timót

Belföld

Dobrev Klára kínosan magyarázkodik

Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára tagadja, hogy bármiféle kapcsolata lenne a nemzetközi pénzmosásért Interpol-körözés alatt álló Vaszi­lev családdal. A cég­bí­ró­sági ira­tokból viszont egyértelműen kiderül, hogy komoly üzleti kapcsolatban álltak.

Amint a Lokál is beszámolt róla, a Gyurcsány család jó barátait és üzlettársait, Cvetan Vaszilevet és Antoaneta Vassilevát 600 milliárd forintnyi lopás miatt körözi az Interpol. A Gyur­csány–Dob­rev há­zas­pár­ az ügy kirobbanásakor természetesen tagadta, hogy ismerné a bolgár bűnözőket, azonban a Ripost szerint ez hazugság, hiszen céges papírok bizonyítják, hogy van kapcsolat a felek között.


„Kóka János 2011 novemberében közös szófiai vállalkozást alapított Gyurcsány Ferenccel – Cellum Bulgaria AD néven. A Cellum Global Zrt. korábban közleményben tudatta, hogy a bolgár Corpbankkal szövetkezve (ennek a banknak a kirablása miatt adták ki később a nemzetközi körözést a Vas­zi­lev házaspár ellen – a szerk.) épp a Balkán meghódítására készül” – írta még 2011-ben a Heti Válasz.

Amint a Heti Válasz cikkéből kiderül, a Cellum Bulgaria AD-ben részesedést vásárolt az Altus-ConsAlt Nemzetközi Tanácsadó Kft., amely Gyurcsány Ferenc Altus Befektetési Zrt.-jének a leányvállalata. A lap birtokában lévő hiteles cégiratok szerint a Cellum Bulgariában 38 százaléka van a Kóka-féle Cellum Globalnak, a maradék 12 százalék pedig az Altus-ConsAlté. Később kiderült, hogy a cég másik fele az Interpol-körözés alatt álló Vaszilev család tulajdonában van.


Dobrev Klára azt állította, hogy nem ismeri a bolgár bűnözőket. Ez azért érdekes, mert 2012-ben ő maga dicsekedett el azzal, hogy milyen komoly üzletet kötött a Corpbankkal együttműködve. Ugyanerről beszélt a Magyar Narancsnak Kóka János is.

„Dobrev Klára – lévén édesapja bolgár származású, és ő maga is kiválóan beszéli a nyelvet – Bulgáriában komoly hely­ismerettel és üzleti kapcsolatokkal rendelkezik, ezért őt kértem meg, hogy a bolgár piacon nézzük meg, milyen lehetőségeink lennének” – mondta a lapnak 2015-ben az egykori SZDSZ-es gazdasági miniszter.

Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint pártja továbbra is választ vár Gyurcsány Ferenctől arra a kérdésre, hogy a bolgár üzlettársa által ellopott pénzből jutott-e Magyarországra, a cégeihez, illetve pártjához.

Kapcsolódó Cikkek