2019. április 24., szerda
György

Egyéb Székesfehérvár

Ég a gyertya, ég, az emlék lángja el ne aludjék…

A gyertyaláng bizonytalanul inog, miközben lágy szellő simogatja.

A gyertya ég mindazokért, akik katonaként a harctéren estek el. Mindazokért, akik hazájuk védelmének gondolatával adták életüket a Nagy Háború (1918. november 11-én írták alá a központi hatalmak Németországgal a fegyverszünetet) vagy a második világégés, illetve a még korábbi csaták harcmezőin.


Ég a gyertya, ég. El ne aludjék az emlékek lángja Fotó: SeSo

A gyertyaláng bizonytalanul inog, lágy szellő simogatja, nógatja sajátos, tüzes táncát. Ég a gyertya, ég, el ne aludjék. Mert emlékezni kell apánkra, nagyapánkra, déd- és üknagyapánkra, akiket ismertünk vagy nem, akikről hallottunk vagy nem. De ők hozzánk tartoznak, mert általuk, belőlük lettünk.

A fekvő katonánál Csiák Gyula orvos emlékezett az elhunytakról Fotó: SeSo

A székesfehérvári Krajcáros Alapítvány ezért rendezi meg minden év november 11-én 11 óra 11 perckor a gyertyagyújtást, és ezért lobban fel a láng egyszerre 11 helyszínen Székesfehérváron.

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

  • A húsvét még ma is üzenettel bír

    A húsvét még ma is üzenettel bír

    Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.