EUR: 319,90 Ft
CHF: 280,48 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Eger

Eger üdve a legfőbb törvény

Megjelent a rendszerváltoztatás egri eseményeiről szóló interjúkötet, ami Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére és az Eger Sikeréért Egyesület közreműködésével készülhetett el. A bemutatón elhangzott, ez a könyv országosan is egyedülálló, hiszen Eger az első a megyei jogú városok közül, ahol ilyen kiadvány jelent meg a helyi eseményekről.

– Az Eger üdve a legfőbb törvény című könyv annak a generációnak szól, amely végig küzdötte a rendszerváltoztatást, és szól azoknak is, akik még nem éltek akkor, mindenkinek szól, aki büszke egri polgárnak vallja magát – mondta a bemutatón Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott. – 1956. november 4-ét követően 33 évnyi sötétség borult ránk, szétverték a még meglévő polgári és keresztény közösségeket. Az volt az elnyomó hatalom célja, hogy sötétség, szürkeség legyen a fejben, a szívben és a lélekben. A magyarok azonban szabadságszerető nép, és napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra és évről évre többen lettek, sokasodtak azok, akik meg akarták változtatni ezt a rossz rendszert. Így egy idő után ez már benne volt a levegőben, mindenhol az országban. A rendszerváltoztatást nem kaptuk és nem hullott az ölünkbe, emberek millióinak áldozatos munkája fekszik benne – tette hozzá a politikus.


A rendszerváltozás történetét mutatja be az egyedülálló kötet

A szerkesztő igyekezett minden akkori párt képviselőjét megszólaltatni, így az MDF, az SZDSZ, a Független Kisgazda Párt, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Fidesz és az Egri Lokálpatrióta Egylet meghatározó szereplőivel készült beszélgetés is helyet kapott a kiadványban – egyedüliként a Magyar Szocialista Párt akkori elöljárói nem kívántak interjút adni. A könyv elérhető az egri iskolákban, minden országos könyvtárban, valamint november 12-től megvásárolható Egerben a Líra könyvesboltban.

Kapcsolódó Cikkek