2020. január 26., vasárnap
Paula, Vanda

Belföld

Egy faházban működik a Soros-egyetem

Színlelt együttműködési szerződéssel akkreditáltatta magát az Egyesült Államokban a Soros-egyetem, amelynek New York állambeli campusa egy egyszerű faház a Bard College területén. Az intézmény így is csaknem 50 százalékkal nagyobb támogatást kap az EU-tól kutatás-fejlesztésre, mint bármelyik magyar felsőoktatási intézmény.

Leleplező fotókat közölt a Pesti Srácok és a Magyar Idők a Soros-egyetem New York állambeli campusáról. A milliárdos által alapított, két – egy magyar és egy amerikai – diplomát kínáló tanintézmény igyekszik kibújni a felsőoktatási törvény alól, amely szerint hazánkban csak akkor folytathatnak képzést, ha a küldő országban (ez jelen esetben az USA) is akkreditált felsőoktatási tevékenységet végeznek. Ezért a Soros-egyetem együttműködési megállapodást kötött a New York állambeli Bard College (BC) vezetésével.


A most előkerült fotók tanúsága szerint aligha végeznek komoly oktatási tevékenységet a Soros-egyetem New York-i campusán, hiszen az csupán egy kis vityilló. A milliárdos emberei tehát azt akarják elhitetni, hogy egy aprócska faházban működik a Soros-egyetem amerikai részlege.

(MTI/EPA/OLIVIER HOSLET)

Nem meglepő, hogy a házikóban található „egyetemi központot” Soros György első felesége, Susan alapította. A BC egyébként 2011-ben 60 millió dollár (17 milliárd forint) támogatást kapott Soros Györgytől. Leon Botstein, a Bard College elnöke pedig a Soros-egyetem igazgatótanácsának is elnöke. A Soros-egyetem és a BC megállapodása tehát lényegében olyan, mintha Soros György saját magával szerződött volna. A fentiek ellenére a Soros-egyetem állítólagos üldöztetése miatt nemcsak hazai, de európai szintű támadásoknak is ki van téve Magyarország.


Az sem meglepő, hogy az Európai Unió „Horizon 2020” elnevezésű, az akkreditált felsőoktatási intézmények által kutatás-fejlesztésre fordítható támogatásokat nyújtó pályázatában a Soros-egyetem csaknem másfélszer annyi – összesen 14 millió euró (4,5 milliárd forint) – támogatásra számíthat, mint bármelyik magyar felsőoktatási intézmény. A második legnagyobb támogatást a SOTE kapja (9,5 millió euró, vagyis 3 milliárd forint). Úgy tűnik, az EU-nak fontosabb a gender szak, mint az orvosképzés.

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek