EUR: 335,98 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Egyéb Szekszárd

Egy nap a diabétesz jegyében

November 14-e a diabétesz világnapja, a cukorbetegség elleni küzdelem világméretű összefogásának napja. A Tolna Megyei Balassa János Kórház, a Cukorbetegekért Alapítvány és az Egészségfejlesztő Iroda közös erővel szervezte meg ez alkalomból a szekszárdi diabétesz világnapot. A tájékoztató előadások mellett ingyenes vizsgálatokkal, szűrésekkel várták az idelátogatókat, tájékoztatott dr. Sudár Zsolt, diabetológus-endokrinológus szakorvos, a Tolna Megyei Balassa János Kórház III. belgyógyászati osztályának vezető főorvosa.

Diabetikus étkekkel kínálták az ide látogatókat Fotó: Nagy Nándor

– 2018. november 14-én ünnepeltük a diabétesz világnapot. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. Világszerte több mint 425 millió ember él cukorbetegséggel. Többségük 2-es típusú cukorbeteg. A betegségnek ez a típusa a normál testsúly megőrzésével, rendszeres testmozgással, egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel megelőzhető lenne. A 2-es típusú cukorbetegségben a korai diagnózis és a kezelés kulcsfontosságú a szövődményeinek megelőzése, az életkilátások javítása szempontjából. Ehhez a korai tünetek ismerete, a fokozott kockázatúak szűrése nélkülözhetetlen. Ez alkalomból rendeztük meg a szekszárdi diabétesz világnapot, az egykori nővérszálló épületében – részletezte dr. Sudár Zsolt.


Ingyenes szűrésekkel várták a látogatókat Fotó: Nagy Nándor

Az esemény megnyitóján dr. Németh Csaba, a kórház főigazgatója, Gliedné Tillmann Erzsébet ápolási igazgató és nem utolsósorban dr. Sudár Zsolt is köszöntötte a megjelenteket. A helyszíni regisztrációt követően a kórház munkatársai derék- és csípőkörfogatot mértek, BMI-meghatározást végeztek, vércukormérésre is lehetőség adódott, továbbá étrend- és életmódbeli tanácsokkal is szolgáltak az idelátogatóknak.

A szűrővizsgálatok mellett kiállítottak különböző diabetikus termékeket, gyógycipőket, szénhidrátcsökkentett termékeket.


Táplálkozási tanácsokkal is szolgáltak a szakemberek Fotó: Nagy Nándor

A szűrővizsgálatokkal és a kiállításokkal párhuzamosan tájékoztató előadásokat is szervezett a kórház. Elsőként dr. Sudár Zsolt beszélt azokról az újdonságokról, a legutóbbi eredményekről, amelyek a diabetológiában születtek az elmúlt időszakban. Ezt követően Fehér Balázs dietetikus – az Egészségfejlesztő Iroda munkatársa – a diéta és a cukorbetegség összefüggéseit vizsgálta. Dr. Szi Vince diabetológus szakorvos a diabétesz szövődményeiről tartott tájékoztató előadást. A nap további részében terítéken volt még a rendszeres sport, a gyógycipők szerepének fontossága és a vércukor önellenőrzése is.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.