EUR: 344,98 Ft
CHF: 320,53 Ft
2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Egyéb Szeged

Egy szegedi, aki nem szurkolhatott a Szegednek Veszprémben

Kézilabda-játékvezetőként a hazai porondon a Szeged–Veszprém párharcot vezetni a csúcsok csúcsa. Komoly feladat, ami keveseknek adatik meg, és csak a legjobbak kapnak ilyen meccset. Pláne komoly feladat, ha valaki szegedi és a Szeged utánpótlásában nevelődött, mint a vasárnapi rangadó egyik játékvezetője, Kiss Olivér.

Néztem az arcát meccs előtt, nem tűnt feszültnek. Milyen gondolatok kavarogtak a fejében?


Amikor hivatalosan megjött a küldés, hogy mi kapjuk a rangadót, volt pár álmatlan éjszakánk. Fel kellett dolgoznom, hogy szegediként Magyarország legfontosabb meccsét vezetjük. Ahogy haladt előre az idő, elkezdtem fejben készülni a meccsre, de mire Veszprémbe értünk, már csak a szokásos drukk volt bennem. Ahogy elkezdődött a meccs, már eszembe sem jutott, hogy ez egy Veszprém–Szeged mérkőzés.

Ki kellett teljesen zárnia, hogy szegedi?


Teljesen. Ha ez megfordult volna a fejemben, az nem biztos, hogy jót tett volna a mérkőzésnek.

Ezt a meccset a top bírók kapják Magyarországon. Lehetőség volt ez, vagy már bebizonyították, hogy alkalmasak egy ilyen csúcsrangadót vezetni?

Azt hiszem már bizonyítottunk a társammal, Bíró Ádámmal.  Negyedik éve vezetünk együtt meccset, a játékvezetők utánpótláskeretéből kerültünk fel, rengeteg segítséget kaptunk a játékvezetői bizottságtól, hogy egyre jobbak legyünk. Éltünk ezzel a bizalommal és fejlődtünk. Már korábban is mondták, hogy egyszer ezt a meccset le kell vezetni. Ezt én mindig elhessegettem. Tavaly már konkrétan szóba került, de akkor Svédországba kaptunk nemzetközi küldést, így most jött el az ideje ennek.

Kiss Olivér (balra) és társa előtt komoly nemzetközi karrier állhat

Az Algyőben játszik, sokan a másodosztály legjobb kapusának tartják. Hogy fér össze a játék a bíráskodással?

Még mindig imádok védeni. Kapusként komolyabb karriert már nem futok be, de az öltöző hangulata és az edzések hiányoznának. Eddig két meccsről hiányoztam Algyőről a játékvezetés miatt, és nem is szeretnék sokkal többet kimaradni. Algyőn tuják, hogy a játékvezetés az első és ezt elfogadják, így egyeztünk meg. A szövetségben is tudják, hogy a társam és én is játszunk még, így ott is figyelnek arra, hogy ne legyen ütközés.

Amikor a társ a legnagyobb ellenfél

Kiss Olivér az Algyő játékosa, Bíró Ádám a Debrecenben játszik ugyanabban a bajnokságban. A társak évente kétszer ellenfélként lépnek pályára. – Megy a zrika mindkét oldalról természetesen. Szerencsére eddig majdnem mindig én jöttem le győztesen a pályáról. Az nem is kérdés, hogy a meccs után szakmázunk egy kicsit és átbeszéljük, hogy a játékvezetők kinek a kárára tévedtek, vagy kit segítettek egy-egy ítélettel – mondta Kiss.

Jobb játékvezető, mint kapus?

Játékosként egyszer jutottam el odáig, hogy bemelegítsek egy Veszprém–Szeged meccsen, játékvezetőként már vezettem ezt a rangadót, úgy gondolom, hogy igen. Nemzetközi szinten is komoly feladatokat kapunk, ez sem volt meg a játékos pályafutásomban, így komolyabb jövő állhat előttem játékvezetőként, mint kapusként.

Mit hoz a közeli és távolabbi jövő?

Jövő héten egy újabb komoly erőpróba előtt állunk, spanyol–norvég férfimeccset vezetünk. Júniusban, ha minden rendben megy, akkor vizsgát tehetünk a Nemzetközi Kézilabda Szövetségben, ami a csúcsa a játékvezetésnek. Ez kinyithat olyan kapukat előttünk, amivel eljuthatunk világbajnokságra és olimpiára is. Ez a célunk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.