2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb V.kerület

Egyéves a Belvárosi Közösségi Tér

Elkötelezett Belváros-Lipótváros önkormányzata amellett, hogy a kerületben élők valódi, élő közösséget alkothassanak. Ennek egyik bizonyítéka az éppen egy éve átadott Belvárosi Közösségi Tér, amelyet V. kerületi családok számára hoztak létre.

Megérdemelten nyerte el Belváros-Lipótváros önkormányzata a Családbarát Önkormányzat címet, és nem véletlenül tüntette ki idén a UNICEF is a Családbarát település elismeréssel, hiszen mint azt Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester több nyilatkozatában hangsúlyozta, elkötelezettek a családok támogatása mellett. Ezt nem csak szavak bizonyítják: számos intézkedéssel gondoskodnak arról, hogy ne csak megtartsák, hanem idevonzzák a családokat.


Születéskor babacsomaggal ajándékozzák meg az újszülötteket, helyi életkezdési támogatást biztosítanak, a családok életében fontos eseményekhez Erzsébet-utalvánnyal járulnak hozzá, továbbá az adott életkor igényeinek megfelelően az ajánlott védőoltások költségeinek átvállalásával, tankönyvtámogatással, iskolai füzetcsomaggal, a közösségi közlekedési bérlet költségének finanszírozásával, tanulmányi ösztöndíjakkal segítik a családokat. A közterületi fejlesztések során is mindig szem előtt tartják a családok érdekeit, emiatt törekednek minél több zöldfelület kialakítására, parkok, játszóterek állandó karbantartására, megújulására. A közösségi élményekkel való feltöltődés érdekében pedig rendszeresen szerveznek családi programokat.

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester elmondta, hogy a Közösségi Tér fennállása 1 esztendeje alatt már-már a második otthonává vált a  belvárosiaknak

Amellett, hogy a gyerekek játszanak, a szülők ismerkedhetnek, tapasztalatokat cserélhetnek

Jó úton halad az önkormányzat. A mért adatok szerint változott a kerület korfája: a 0–18 korosztály létszámának tekintetében folyamatos emelkedés figyelhető meg, 2017-ben 239 fővel nőtt a gyermekek száma a 2015-ös adatokhoz képest.


– A Belvárosi Közösségi Teret és a hozzá tartozó honlapot a legjobb tudásunk szerint, és kifejezetten a belvárosi közösség tagjai számára hoztuk létre – magyarázta Szengyörgyvölgyi Péter polgármester. – Ez a cél vezérelt akkor is, amikor a hely gondolata megszületett. Egy olyan tér létrehozásába kezdtünk, amely a második otthona lehet a belvárosiaknak, ahol 0-99 éves korig mindenki megtalálja a helyét, ahová egyaránt bizalommal fordulhatnak tanácsért a fiatal álláskeresők vagy a kisgyerekes családok, ahol számítástechnikai tudásukat bővíthetik a nyugdíjasok, és fejlesztő programokon vehetnek részt a gyerekek, mindeközben pedig egy csésze forró ital mellett elbeszélgethetnek a szülők, nagyszülők, iskolatársak, szomszédok, barátok, ismerősök.

És az ötödik kerületi lakosok mindezt ingyenesen. A Belvárosi Közösségi Tér 2015-ben kísérleti jelleggel kezdett el működni az Aranytíz Kultúrházban, de hamar kinőtte az itteni kereteket. Ezért újította fel az önkormányzat a Mérleg utca 9. alatti műemlék épületet, és költöztette át valamennyi szolgáltatást. Az egy évvel ezelőtti átadótól számítható a szolgáltatóház önálló és már nem kísérleti jellegű működése.

Kapcsolódó Cikkek