2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Külföld

Egyre több az ebolával fertőzött csecsemő

Egyre aggasztóbb számban betegednek meg csecsemők az ebola vírusától a Kongói Demokratikus Köztársaságban – tudatta pénteken az Egészségügyi Világszervezet, megjegyezve, hogy korábban ebben a korcsoportban ritkán fordult elő ez a megbetegedés.

A legfrissebb jelentésben 36 új, bizonyítottan ebolás beteg szerepel, közülük heten két évesnél fiatalabbak. Hat további beteg szintén fiatalkorú, és egy várandós nő is ebolás lett. Szakértők szerint a csecsemők anyatej közvetítésével fertőződhettek meg, mivel az Ebola vírusa tipikusan testnedvek révén terjed.


Az afrikai ország legutóbbi kimutatása szerint a mostani járvány miatt eddig 346-an lettek bizonyítottan ebolások, közülük 175-en bele is haltak a betegségbe.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban ez immár a tízedik, ám eddig a legsúlyosabb ebolajárvány 1976, a vírus felfedezése óta. Az ebola a legveszélyesebb ragályok közé tartozik. Halálozási aránya csaknem 90 százalékos, a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nap képe: Vízi Mikulás

  Nap képe: Vízi Mikulás

  Érthetően hatalmas érdeklődéssel várták a látogatók a berlini Sea Life akváriumában megjelenő Mikulást és angyalkáját, akik a hagyományoknak megfelelően ebben az évben is lemerültek a víztartályban élő állatokhoz.

 • Győzött a jobboldal, jöhet a brexit

  Győzött a jobboldal, jöhet a brexit

  A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson.

 • Orbán Viktor: Sikert értünk el

  Orbán Viktor: Sikert értünk el

  Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodásra jutottak annak érdekében, hogy Európa 2050-re karbonsemlegessé váljon – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben.