EUR: 346,41 Ft
CHF: 321,84 Ft
2020. augusztus 15., szombat
Mária

Egyéb Érd

Együtt járták a kolót

Városnéző sétával kezdődött, és a Szepes Gyula Művelődési Központban táncházzal fejeződött be Érden a hagyományápoló Horvát Nemzetiségi Nap.

A Balkán Hív elnevezésű egyesület szervezésében érkeztek érdeklődők Budapestről és Kalocsáról, hogy megnézzék, megismerjék az érdi horvát hagyományokat – azokat a helyeket, amelyek között a helyiek már otthonosan mozognak, ám a látogatók mindeddig legfeljebb csak hallomásból ismerték. Így aztán sorra kerültek egyebek mellett Ófalu nevezetességei és a Kastélydomb, az érdi minaret és a Szent Mihály-templom.


A Balkán Hív elnevezésű egyesület szervezésében érkeztek érdeklődők Budapestről és Kalocsáról

A látogatók megtekintették az érdi minaretet…

…és látogatást tettek a Szent Mihály-templomban is

Mint a vendégek elmondták, az egyesület fő céljai közé tartozik, hogy a magyarországi kisebbségekkel foglalkozzon. Felkeresik a jellegzetes területeket, megismerkednek a helységek múltjával és az ott élőkkel is – így voltak nemrég például Szentendrén, ahol a szerb hagyományokkal ismerkedtek. Érden és környékén az 1600-as évektől élnek horvátok. A nevük az idők folyamán többször változott – voltak már bunyevácok meg sokácok is, a legelterjedtebb pedig talán a rác elnevezés. A szakértők szerint a régióban olyan sajátos kultúrkör és nyelvezet alakult ki, amely eltérő a többi magyarországi horvát közösségtől, de ami lényegesebb: a hagyományokat a mai napig gondosan ápolják.

A nemzetiségi nap fő szervezői: (balról) Weszelovits Istvánné, a horvát önkormányzat elnöke, Antunovits Antal és Nagy Istvánné

Mindezt kiválóan példázza az a színes kulturális program, amelyet az Érdi Horvát Önkormányzat állított össze, és – mint az önkormányzat elnöke, Weszelovits Istvánné a Lokál Extra munkatársának elmondta – amelynek keretében rangos fellépők szerepeltek a Szepes Gyula Művelődési Központ színpadán.


A Komsije népdalkör Tökölről érkezett

Az érdi Igraj kolo tánccsoport

Énekelt a Ljubicsica horvát női énekkar és a Jorgovani Rác Kórus Ercsiből,  a Rác Férfikórus és a Komsije népdalkör Tökölről. Látványos előadással lépett fel a nyugat-magyarországi Gradistye Horvát Kulturális Egyesület tánccsoportja, a Zorica tánccsoport Ercsiből, valamint az érdi Igraj kolo tánccsoport.

Az est rangját emelte, hogy a helyi vezetők mellett megjelent Iván Gugán, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, valamint Szolga József, parlamenti horvát szószóló is.

Az est záróprogramjaként a Kolo zenekar muzsikájára a táncosok és sokan a közönség soraiból is járták a kolót
Fotók: Boros Sándor

Az est további részében nem maradhatott el a vendéglátás sem, és az asztalokon természetesen kiemelt helyet foglaltak el a horvát konyha jellegzetességei, köztük a csevapcsicsa, és a magyarországi töltött káposztához hasonló szárma. Különféle sütemények és borok egészítették ki a kínálatot.

Az est záróprogramja hangulatos táncház volt: a Kolo zenekar muzsikájára a táncosok és sokan a közönség soraiból is járták a kolo lépéseit.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.