2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Egyéb Győr

EKF-pályázat: az utolsó mérföldkőhöz érkeztünk

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as címért folytatott verseny az utolsó mozzanatok előtt áll. Győr polgármestere, Borkai Zsolt polgármester a múlt héten nyújtotta be a város második fordulós pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

Mint ismeretes, az első fordulóban hét város versengett egymással, a nemzetközi zsűri döntése értelmében azonban csak Győr, Debrecen és Veszprém folytathatta a második fordulóban. Nos, a második kör is lezárult, a november 9-i határidővel mindhárom város leadta pályázati anyagát.


A három város képviselőit Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár fogadta
Fotó: O. Jakócs Péter

A három város képviselőit Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár hivatalában fogadta. Majd elmondta, hogy december 10–12. között a nemzetközi zsűri ábécésorrendben látogatja meg a városokat, akik december 13-án és 14-én a fővárosban tartanak prezentációt. A zsűri egy várost javasol majd a címre, erre december 14-én derül fény.

– Először is a győrieknek szeretnék köszönetet mondani, akik hazánk első olimpiai eseménye, az EYOF megrendezése után ismét egy nagy cél érdekében fogtak össze – fogalmazott Borkai Zsolt, aki köszönetet mondott a pályázat megírásában közreműködő valamennyi szakembernek is. Kiemelte, Győr a kultúra egyik hazai fellegvára. Épített és természeti értékei, szakrális és világi kincsei, nemzetközi hírű társulatai, művészeti intézményei, fesztiváljai méltóvá teszik arra, hogy vendégül lássa Európát a kultúra jegyében.


Győr a kultúra egyik hazai fellegvára
Fotó: O. Jakócs Péter

– Mindhárom város egy nagy lehetőség kapujában áll – kezdte Papp László, Debrecen polgármestere. – Mi, debreceniek az elmúlt időszakban újraértelmeztük városunkat gazdasági értelemben, és ez a célunk a kultúra terén is. Mindhárom várost maximálisan alkalmasnak tartom arra, hogy méltó módon képviselje az országot – zárta a városvezető.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere hozzátette, 2023-ban a ténylegesen nyertes város is segíteni fogja a másik kettőt, hogy meg tudja mutatni magát.

Borkai Zsolt polgármester adta át Győr pályázatát
Fotó: O. Jakócs Péter

– 2023 egy különleges év lesz, hiszen csak egy város lesz Európa Kulturális Fővárosa és ezt Magyarország adja majd – tette hozzá Porga Gyula, Veszprém polgármestere, aki azt is elmondta, hogy 2023-ban a ténylegesen nyertes város is segíteni fogja a másik kettőt.

A három város polgármestere a kezdeményezésnek megfelelően egymás között is kicserélte pályázatát, a győri anyag péntek déltől bárki számára elolvasható a 2023gyor.hu honlapon.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.