EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Egyéb Debrecen

Élelmiszerbank az éhezőkért

Magyarországon évente közel kétmillió tonna élelmiszer megy veszendőbe. Az éhezés elleni harc egyik élharcosa a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, amely már tizenhárom éve működik. A szervezet életében új fejezet kezdődött Hajdú-Bihar megyében, ugyanis az országban elsőként itt jött létre helyi Élelmiszerbank.

Az Élelmiszerbank célja, hogy kapcsolatot teremtsen a felhalmozódó feleslegek és a rászorulók között, elősegítve az éhezés, az élelmiszer-pazarlás csökkenését Magyarországon. Budapesti központtal működik, az országos lefedettséget az egyesület partnerszervezetei biztosítják, akikkel közösen közel 300 ezer nélkülözőt támogatnak adományokkal. Cél, hogy hosszú távon erős hálózat alakuljon ki, amely helyi központok létrehozásával  a vidéki régiók elérését hatékonyabbá teszi. Hajdú-Bihar megyében az Élelmiszerbank a jelenlegi 31 partnerszervezetén keresztül több mint 18 ezer nélkülözőt – gyermekeket, családokat, időseket, fogyatékkal élőket, hajléktalanokat – lát el mentett élelmiszerekből készített csomagokkal, amelyből idén eddig 550 tonnát osztott ki. Debrecen városa ingyen biztosította a működéshez szükséges Pósa utcai ingatlant az Élelmiszerbanknak.


Hajdú-Bihar megyében az Élelmiszerbank több mint 18 ezer nélkülözőt támogat
MTI/Czeglédi Zsolt

– Nagy mennyiségű adományt kell szétosztaniuk gyorsan, hiszen lejárat előtti termékekről van szó. Ezt logisztikai hely és központ nélkül nem tudnák megvalósítani. A város a rászorulókat nemcsak egy projekt erejéig szeretné támogatni, hanem  nap mint nap, és a végső cél a nélkülözők előtt utat nyitni a társadalomba való visszakerülés felé  – mutatott rá Széles Diána alpolgármester.

A Pósa utcán működő helyi Élelmiszerbank önálló egyesületként végzi majd munkáját, és működésében követi az Élelmiszerbank által már 13 éve kialakított gyakorlatokat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.